Obama složil prezidentský slib - zatím jen soukromě

Washington - Americký prezident Barack Obama se podruhé ujal úřadu. Přísahu složil zatím soukromě, veřejně ji zopakuje v pondělí. Druhá inaugurace prezidenta Spojených států bude zřejmě výrazně skromnější než ta první, i tak se ale Washington připravuje na nápor jeho nadšených podporovatelů. Viceprezident USA Joe Biden, druhý nejvyšší ústavní činitel v zemi, rovněž složil předepsaný ústavní slib v Bílém domě.

Slib Obama složil v poledne místního času (18:00 SEČ) do rukou předsedy Nejvyššího soudu USA Johna Robertse před zraky své rodiny a několika hostů.

Biden předtím složil slib při soukromém ceremoniálu do rukou soudkyně Nejvyššího soudu USA Sonii Sotomayorové, která se tak stala první Američankou hispánského původu v této čestné roli. Staronový viceprezident přísahal na rodinnou bibli ozdobenou keltským křížem z roku 1863. Slavnosti se zúčastnilo asi 120 osob včetně rodinných příslušníků a několika málo novinářů.

  • Viceprezident USA Joe Biden zdroj: ISIFA
  • Barack Obama a Joe Biden autor: Susan Walsh, zdroj: ČTK/AP

Letos budou oslavy skromnější

Místo bezmála dvou milionů se tentokrát přijde podívat jen osm set tisíc lidí. Oslavy budou o den kratší než před čtyřmi lety a bude je taky provázet o něco menší počet společenských akcí. Organizátoři tak prý chtějí dát najevo, že si uvědomují, v jakých ekonomických problémech je nejenom celá země, ale i jednotlivé rodiny. Hlavní ples má ale i tak být obrovský, čeká se na něm čtyřicet tisíc lidí. Po přísaze a inauguračním projevu zazpívá třeba Kelly Clarksonová. To vše samozřejmě za dohledu tisíců policistů.

Druhé funkční období začalo Baracku Obamovi už dnes. Dáno je to Ústavou Spojených států. Jelikož ale inaugurační den připadá na neděli, budou inaugurace dvě. Dnes proběhla oficiální, avšak soukromá, zítra pak veřejná. Navíc ji Obama a Biden nebudou skládat na stejném místě. Obama pronese svůj slib v Bílém domě, Biden ve Vědecké observatoři amerického námořnictva (USNO).

Pro Washington představuje pondělek nejdůležitější událost roku, pro hotely a jiné obchody možnost vydělat si na dlouho dopředu. Zbytek Ameriky v něm vidí hlavně volný den, kdy si může odpočinout. I historik Maurice Jackson si dá s přáteli slavnostní večeři a otevře víno. „Všichni Američané, bez ohledu na to, koho zvolili nebo jakou pozici zastávali, vždy inauguraci vítali, protože se národ spojil,“ prohlásil.

Vydáno pod