České peníze staví přístřeší dalším tisícům uprchlíků v Jordánsku

I díky Česku najdou uprchlíci v Jordánsku důstojnější podmínky (zdroj: ČT24)

V Jordánsku se právě rozbíhá jeden z největších rozvojových projektů české vlády. Praha přispěje 1,5 milionu eur na stavbu a opravu obytných buněk pro uprchlíky. Pomoc, která navazuje na předchozí úspěšné projekty v zemi, se bude týkat 31 tisíc Syřanů. Na místě natáčel zpravodaj Jakub Szántó.

České peníze už druhým rokem dávají naději desítkám tisíc syrských uprchlíků v Jordánsku. Do tábora Al Azraq má i letos přitéct v přepočtu zhruba 40 milionů korun. To umožní stavbu téměř 2800 příbytků a opravu dalších 3000.

Ve zmíněném táboře žije aktuálně 35 tisíc lidí a každý týden se tu narodí 30 dětí. Pouštní město s populací, jako má Tábor nebo Znojmo, má čtyři velké sběrné školy, čtyři zdravotní střediska a jednu centrální nemocnici.

Tábor Al Azraq v Jordánsku
Zdroj: ČT24

Pomoc v Al Azraqu umožnil úspěch předchozího rozvojového programu ve větším táboře Al Záatarí. Ten se díky české investici stal vůbec prvním plně elektrifikovaným uprchlickým táborem na světě. I proto se k nynějšímu českému projektu připojilo i Německo.

Na rozdíl od jiných táborů Al Azraq nevzniká živelně, ale na základě pečlivého plánování. Elektřinu má už čtvrtina tábora, za pár dní zahájí provoz solární elektrárna. Klíčové je i fungující zdravotnictví.

Tábor Al Azraq v Jordánsku
Zdroj: ČT24