Hollande se loučí s funkcí. Naposledy jako prezident vystoupil na veřejné akci

Střídání v čele Francie: Hollande naposledy veřejně vystoupil (zdroj: ČT24)

Konec vlády francouzského prezidenta Françoise Hollanda se rychle blíží. Vítězi voleb Emmanuelu Macronovi předá moc už v neděli. Tento týden se pro něj nese ve znamení derniér. Ve středu ho čekalo v Elysejském paláci poslední zasedání vlády, krátce nato i poslední oficiální projev na oslavě zrušení otroctví. I tam ho už doprovázela příští hlava státu.

S ministry se dosluhující prezident po posledním zasedání vlády loučil vřele - spíše jako po nedělním obědě s přáteli.

Právě jejich společné vládnutí přitom způsobilo dramatický propad jeho obliby. Jeho nástupce se zatím veze na vlně vítězné euforie. Na vzpomínkové akci v Lucemburské zahradě už stál vedle svého bývalého šéfa jako rovný s rovným.

Hollande ve svém projevu mimo jiné varoval před nebezpečím, jaké podle něj představuje krajní pravice. Hájil také bilanci své vlády a uvedl, že ač středeční ceremoniál byl jeho posledním oficiálním vystoupením, v politice nekončí.

Francoise Hollande a Emamnuel Macron
Zdroj: Reuters

Hnutí Hollandova nástupce Emmanuela Macrona nyní soustředí vše na úspěch v červnových parlamentních volbách.

Už ve čtvrtek má představit seznam svých kandidátů na poslance. Měl by se mezi nimi objevit i expremiér Manuel Valls, který svůj záměr spolupracovat s hnutím Republika v pohybu oznámil v úterý.

„Jsem svázán se Socialistickou stranou, s její historií, s jejími hodnotami, ale Socialistická strana je mrtvá a skončila,“ prohlásil Valls, čímž vyvolal bouřlivou diskusi mezi svými dosavadními spolustraníky.

Ti už zahájili proces jeho případného vyloučení. Valls je dosud členem socialistů a podle prvního tajemníka strany Jeana-Christopha Cambadélise v této situaci nemůže kandidovat za jinou stranu.

Hollande si v doprovodu Macrona už v pondělí připomněl konec druhé světové války na třídě Champs Élysées. Poté odcestoval na poslední zahraniční cestu - za německou kancléřkou Angelou Merkelovou.