Česko zvažuje zapojení do unijní mise v Mali

Brusel – ČR zvažuje zapojení do výcvikové mise EU v Mali. Rozhodnutí zatím ale nepadlo. Šlo by jen o jednotlivce. O vyslání výcvikové mise do Mali rozhodli dnes ministři zahraničí Evropské unie. Cílem mise označované EUTM Mali bude pomoci obnovit vojenské schopnosti maliské armády.

Evropská unie chce pomoci maliské armádě. Vysílá sem proto výcvikovou misi. Ta by se měla postarat o základní vojenský výcvik i o pomoc s logistikou či velením. Mise však nebude zasahovat do bojových operací. 

Zapojení do unijní operace zvažuje i Česko, tvrdí náměstek ministra zahraničí Jiří Schneider. Zatím ale není rozhodnuto a není ani jasná podoba, jakou by případná pomoc mohla mít. Česko by mohlo vyslat nějaké vojenské experty na výcvik. Možností je podpora maliské armády dodávkou munice či jiného materiálu.

Jiří Schneider, náměstek ministra zahraničí:

„Podporujeme dnešní rozhodnutí (o vytvoření mise), podporujeme francouzskou operaci a zároveň zvažujeme, jakou formou by Česká republika mohla přispět.“

Unijní mise by měla trvat prozatím 15 měsíců. Její hlavní sídlo bude v maliské metropoli Bamaku, zatímco výcvik by měl probíhat na jihu země. Začít fungovat by měla nejpozději od poloviny února. 

Celkem by se do projektu mělo zapojit zhruba 200 instruktorů z různých států EU. S dalším podpůrným personálem a ochrannými oddíly půjde o zhruba 450 lidí. Společné unijní náklady na misi jsou prozatím odhadnuty na 12,3 milionu eur. Misi bude velet francouzský generál François Lecointre. 

Od propuknutí bojů v Mali na začátku roku 2012 násilnosti donutily více než 400 000 lidí opustit své domovy. Situaci zhoršuje prohlubující se potravinová krize, která postihla v zemích Sahelu více než 18 milionů lidí.

Tiskovou zprávu Rady Evropské unie k misi v Mali najdete ZDE.