Facebook musí mazat všechny nenávistné příspěvky, rozhodl rakouský soud

Společnost Facebook musí mazat nenávistné příspěvky. Podle rakouského odvolacího soudu by provozovatel této sociální sítě měl být schopen proces odstraňování nevhodných zpráv automatizovat.

Facebook má podle rakouského soudu mazat příspěvky považované za projev nenávisti. Verdikt odvolacího soudu navíc zpřísňuje předchozí soudní rozhodnutí o povinnosti mazat tyto příspěvky nejen v Rakousku, ale napříč celou internetovou platformou.

Podle rakouských médií jde o vítězství aktivistů, kteří usilují o to, aby provozovatelé sociálních sítí bojovali proti takzvanému trollování, tedy zapojování anonymních účastníků do internetových diskusí za účelem vyprovokovat ostatní uživatele k emotivní odezvě. V Rakousku podnět k soudu podali Zelení po urážkách namířených na jejich předsedkyni Evu Glawischnigovou.

„Je to velké rozhodnutí,“ prohlásil mluvčí rakouských Zelených Dieter Brosz na tiskové konferenci. Doufá, že Facebook tváří v tvář řadě hrozících žalob změní své postupy ohledně nenávistných komentářů.

Na adresu předsedkyně Zelených mířily urážky jako například „podlá zrádkyně národa“ nebo „úplatná blbka“. Byly šířeny z falešného profilu na jméno „Michaela Jaskova“, uvedla rakouská agentura APA.

Další krok: prošetření falešných účtů

Zelení teď budou usilovat o ještě přísnější soudní výrok a záležitost chtějí předložit nejvyššímu soudu. Facebook by podle nich pak musel mazat nejen konkrétní inkriminovaný příspěvek, ale i jemu podobné, a musel by identifikovat majitele falešných účtů. Facebook by také měl hradit soudní výlohy spojené s žalobami na tuto sociální síť.

Také jinde v Evropě zákonodárci zvažují, jak donutit Facebook, Google, Twitter a další internetové platformy k urychlenému odstraňování projevů nenávisti nebo podněcování násilí.

Německá vláda v květnu schválila plán, který má umožnit ukládat provozovatelům sociálních sítí pokuty až 50 milionů eur, pokud nevhodné příspěvky neodstraní. Celoevropská pravidla v této věci zvažuje také Evropská unie.