Afghánci zabili místního šéfa IS, strůjce řady krvavých útoků

Afghánské speciální jednotky nejspíš zabily šéfa místní odnože teroristické skupiny Islámský stát (IS) Abdula Hasiba. Islamistům velel od loňského srpna. Podle afghánských úřadů nařídil celou řadu teroristických útoků – včetně březnového přepadení kábulské nemocnice, kde se útočníci přestrojili za lékaře.

Hasib byl jmenován šéfem IS v Afghánistánu poté, co jeho předchůdce Háfiz Saíd zahynul loni v srpnu při náletu amerického bezpilotního letounu.

Radikální hnutí ovládá rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, je ale čím dál tím aktivnější i v Afghánistánu, a také v sousedním Pákistánu. Připojuje se k němu řada extremistů, kteří se dosud hlásili k Talibanu či k teroristické organizaci Al-Káida.

Afghánské letectvo v pondělí zaútočilo na cíle ozbrojenců v jejich baště ve východní provincii Nangarhár a za poslední den zabilo nejméně 34 bojovníků IS. Při náletech byla zničena i rozhlasová stanice, kterou mají pod kontrolou radikálové.

Američané nedávno shodili na systém tunelů IS „matku všech bomb“ a zabili při tom desítky islamistů. Podle informací USA působí v zemi 700 bojovníků. Afghánské úřady ale hovoří až o 1500 členech IS.

IS oznámil založení své odnože Chórásán v lednu 2015, kdy tak vůbec poprvé začal působit i mimo arabský svět. Jde o první militantní skupinu, jež se postavila radikálnímu Talibanu. Odborníci ale tvrdí, že se IS dosud nepodařilo zapustit v zemi kořeny a získat si širší podporu ze strany obyčejných Afghánců.