Vítězství Macrona pomůže euru i koruně, shodují se analytici

Vítězství proevropského kandidáta Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách přispěje k posílení eura i české koruny, shodují se oslovení analytici. Podle nich trhy Macronovo vítězství očekávaly, a jeho dopad je proto v kurzech akcií a měn do značné míry zohledněn už nyní. Euro vůči dolaru mírně oslabilo, česká koruna k euru i dolaru posílila.

Vůči evropské měně koruna v pondělí ráno zpevnila pod 26,62 za euro, což je nejsilnější hodnota za poslední měsíc. K dolaru je na 24,30 korunách, je tak nejsilnější od loňského listopadu.

Euro vůči dolaru mírně oslabilo ze svých šestiměsíčních maxim. „Trhy totiž Macronovo vítězství do kurzu eura vůči dolaru do značné míry započítaly ještě před samotným konáním druhého kola voleb. A tak je nyní pozitivní dopad Macronova vítězství převážen očekáváním trhů ohledně pokračování extrémně uvolněné měnové politiky Evropské centrální banky při současném zpřísňování měnové politiky americké centrální banky,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Trhy podle něj hodnotí pozitivně, že Macron zvítězil s poměrně citelným náskokem před Le Penovou. „To znamená, že eurodestruktivní nálada není ve Francii zdaleka tak rozšířena, jak se někteří obávali ještě v předvečer druhého kola prezidentské volby,“ řekl Kovanda. Přesvědčivé Macronovo vítězství podle něj pomůže i české koruně, neboť investoři teď budou opět aktivnější v rizikovějších oblastech, mezi které stále řadí i Česko. 

„Výraznějšímu posílení koruny však bude bránit spekulativní kapitál, který se akumuloval v souvislosti s ukončením intervenčního režimu České národní banky,“ upozornil Kovanda. Dodal také, že Macronův silný mandát zvyšuje pravděpodobnost, že ČNB poprvé zvýší úrokové sazby až letos ve čtvrtém čtvrtletí – tedy později, než s čím počítá ve své aktuální prognóze.

„Dobrá zpráva pro ekonomiku Francie i eurozóny“

Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška je přesvědčivé vítězství Macrona dobrou zprávou pro ekonomiku Francie i celé eurozóny. „Tento výsledek ukončí dlouhodobé obavy investorů ze změny politického kurzu Francie směrem k izolaci a riziku rozpadu eurozóny. To může odblokovat důležitá investiční rozhodnutí, která krátkodobě podpoří směnný kurz eura,“ míní.

Sobíšek také dodal, že i když finanční trhy s vítězstvím Macrona víceméně počítaly, povolební impuls může posunout kurz eura vůči dolaru nad hranici 1,10. „Česká ekonomika se sveze na vlně euforie z Macronova vítězství zprostředkovaně. Efekt ale nebude tak významný, aby nás sám o sobě vedl k revizi výhledu na růst českého HDP,“ dodal.

„ČR potřebuje EU bez nacionalistických politiků“

Macronovo vítězství přivítal Svaz průmyslu a dopravy. „Vítězství Emmanuela Macrona je dobrou zprávou nejen pro Českou republiku, ale celou EU. Jakkoli se nemusí každému jevit jako ideální prezident, jeho zvolení není volbou menšího zla, nýbrž správnou volbou směrem k fungující propojené a silnější Evropě,“ sdělil šéf svazu Jaroslav Hanák. 

Česko podle něj potřebuje z důvodů ekonomických a bezpečnostních silnou EU, bez nacionalistických politiků vyznávajících rychlá řešení a vyhrocený protekcionismus.

obrázek
Zdroj: ČT24

Euro posílilo poprvé od zvolení Trumpa

Poprvé od amerických prezidentských voleb se se zvolením Macrona dostalo euro nad hodnotu 1,10 dolaru (26,70 korun). Na asijských trzích tak po ohlášení výsledků posílilo o 0,2 procenta. Euro posílilo také vůči japonskému jenu, a to na dvanáctiměsíční maximum.

I přestože se Macronovo vítězství čekalo, představuje silný výsledek kandidáta jednotné Evropy a tržní ekonomiky velkou úlevu pro investory. Euro se nyní obchoduje za 124,58 jenů, vůči japonské měně si polepšilo téměř o půl procenta. Vůči jenu posílil také dolar.

Vzestup společné evropské měny však není zdaleka tak dramatický jako ten dvouprocentní po prvním kole francouzských prezidentských voleb, kde hrozil scénář s postupem dvou euroskeptických kandidátů.

„Vítězství Emmanuela Macrona poskytuje trhům zasloužený odpočinek od evropské politiky,“ řekl agentuře Reuters Bill Street, vedoucí investic londýnské skupiny State Street Global Advisors. „Výsledek společně s předběžnou dohodou o řeckém dluhu z minulého týdne postačí pro krátkodobý růst,“ konstatoval Street.

Přinejmenším krátkodobý pozitivní efekt pro trhy a francouzské vládní dluhopisy předpokládá také David Zahn ze správcovské společnosti Franklin Templeton. „Avšak velmi rychle bude narůstat tlak na Macrona, aby přišel s konkrétními plány své politiky. V tuto chvíli známe jen hrubý náčrt jeho záměrů,“ řekl Zahn.

Tématem předvolební kampaně se stal z ekonomického hlediska také 35hodinový pracovní týden, který Francie uplatňuje. „Dělat 35hodinový pracovní trh unilaterálně, tedy v jedné zemi ano a v ostatních zemích ne, například Evropské unii, je trochu krátkozraké, protože pak samozřejmě ztrácíte konkurenční výhodu, nebo naopak získávate konkurenční nevýhodu. Proto to je téma, protože Francie i kvůli tomu ztratila řadu pracovních míst,“ uvedl ve vysílání ČT24 ekonom Moody's Analytics Martin Janíčko z Národohospodářské fakulty VŠE v Praze.

Ekonom: 35hodinový pracovní týden ve Francii není dobrý nápad (zdroj: ČT24)