KLDR zatkla dalšího Američana kvůli páchání činů proti režimu

Severní Korea oznámila, že za neupřesněné nepřátelské činy proti státu zadržela dalšího amerického občana. Podle oficiální tiskové agentury KCNA byl Kim Hak-song, který pracoval pro Pchjongjangskou univerzitu věd a technologií financovanou Západem, zadržen v sobotu. Ministerstvo zahraničí USA oznámilo, že si je vědomo zpráv o zadržení dalších osob, a uvedlo, že „bezpečnost amerických občanů je jednou z nejvyšších priorit“ úřadu.

Agentura Reuters připomněla, že jde už o čtvrtého Američana, kterého izolovaná komunistická diktatura zadržuje v době sílícího napětí ve vztazích s USA.

Ve středu KLDR oznámila zadržení Kim Sang-tuka, instruktora účetnictví ze stejné univerzity, za „nepřátelské činy s cílem rozvrátit zemi“. KCNA neuvedla, zda jsou tyto dva případy propojené. Kim Sang-tuk byl zadržen 22. dubna na letišti v Pchjongjangu, když se s manželkou chystal opustit zemi.

K zatýkání Američanů dochází v době, kdy na Korejském poloostrově narůstá napětí v souvislosti s novými testy severokorejských raket a obavami z nové jaderné zkoušky. Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu ve čtvrtek schválila nové sankce proti KLDR. Prezident Donald Trump dokonce naznačil, že zvažuje i možnost vojenského zásahu proti Pchjongjangu.

V KLDR je v současnosti zadržován i americký student Otto Warmbier a Američan korejského původu Kim Dong Chul. Oba byli v zemi odsouzeni k mnohaletým nuceným pracím.

Washington, Soul a další země často KLDR obviňují, že zadržené cizince využívá k tomu, aby si vynutila diplomatické ústupky. KLDR s USA nemají navázané diplomatické styky, proto USA v případě zadržení svých občanů spolupracuje se švédským velvyslanectvím v Pchjongjangu.