Některé děti z autismu vyrostou, tvrdí odborníci

Washington – Američtí vědci přišli na to, že některé děti mohou vyrůst z autismu. S narůstajícím věkem prý postupně přicházejí o symptomy této poruchy. Tvrdí to studie Národního institutu pro zdraví, která zkoumala 112 autistických dětí. Odborníci ale vyzývají k obezřetnosti před takovými závěry. Dosud se mělo za to, že autismus je nevyléčitelný, vyzývají proto, aby nový poznatek ještě vědci prověřili a případně potvrdili v dalších studiích.

Tým amerických psychologů z univerzity v Connecticutu identifikoval celkem 34 dětí, které se prý věkem z autistické poruchy zotavily. Testy na různě starých jedincích (8–21 let) ukázaly, že se s růstem zbavili některých symptomů, už nemají například problém s mluvením, rozpoznávají obličeje a také normálně komunikují. Vědci se na základě toho domnívají, že je možné, aby se děti této poruchy zbavily. 

Tým doktorky Deborah Feinové zkoumal 34 autistických dětí a srovnával je s 44 jejich vrstevníky. Mnozí jsou přitom prý k nerozeznání od „normálních dětí“. „Všechny děti s různými poruchami autismu mohou díky intenzivní terapii dosáhnout značných výsledků. S naším současným státním systémem ovšem většina nedokáže takového pokroku dosáhnout,“ tvrdí Feinová. 

Ředitel Amerického Národního institutu pro duševní zdraví Thomas Insel říká: „Ačkoli se mělo za to, že diagnóza autismu s časem nezmizí, závěry studie ukazují, že je možná cela řada zlepšení.“ Mělo by se proto podrobně prozkoumat, jaká terapie by mohla podpořit tento trend. 

K závěrům studie se ovšem někteří odborníci stavějí skepticky. Judith Gouldová z Národní autistické společnosti varuje, že nová studie dává rodičům autistů falešnou naději. Podle ní děti postupně, jak rostou, ovládnou strategie, které mohou odborníkům skrýt jejich autistické symptomy. V testech se pak jejich porucha neprojeví. Vyzývá proto, aby se závěry prověřily na větším vzorku pacientů. 

Autismus

Autismus je jednou z nejzávažnějších mentálních poruch. Autističtí jedinci mají problémy s komunikací, sociální interakcí a sociální imaginací. Autistické děti nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívají. Často mívají zvláštní vzorce chování.

Jak mohou rodiče poznat autistické dítě?

  • Nereaguje na své jméno.
  • Vyjadřuje křikem a afektem, že něco chce.
  • Opožděný vývoj řeči nebo naopak mluví velmi brzo, ale jeho řeč je zvláštní, připomíná mluvu dospělých.
  • Nepružně reaguje na pokyny.
  • Často působí dojmem, že neslyší.
  • Špatný oční kontakt.
  • Neukazuje a nemává na rozloučenou.

Zdroj: autismus.cz

Vydáno pod