Všechna německá kasárna projdou kontrolou. Kvůli nacistickým symbolům

Všechna německá kasárna budou prohledána, zda v nich nejsou uschovávány nacistické symboly. Podle deníku Bild to nařídil generální inspektor armády Volker Wieker. Jde o reakci na rozrůstající se skandál pravicového extremismu některých vojáků.

Průběžnou zprávu z kontrol mají inspektoři dodat v úterý 9. května. Wieker chce, aby prohledání všech armádních budov skončilo do 16. května.

Ministryně obrany Ursula von der Leyenová vyzvala všechny, „od generálů po rekruty“, aby proces prověřování plně podpořili. „Nejde o nic menšího než o pověst naší armády,“ řekla.

V sobotu informoval server Spiegel Online, že předměty oslavující nacistické jednotky objevili vyšetřovatelé i v budově armády ve městě Donaueschingen na jihozápadě Německa. Podobné nálezy byly předtím hlášeny z francouzsko-německé základny v Illkirchu.

Na základně sloužil zatčený 28letý německý nadporučík Franco A., který je podezřelý z přípravy teroristického útoku, který chtěl svalit na migranty. Proto se na konci roku 2015 nechal v Německu registrovat jako syrský uprchlík, aniž úřady jeho podvod a dvojí život odhalily. Nelegálně si také sehnal zbraň a podle vyšetřovatelů odcizil z armádních zásob zhruba tisíc kusů munice.

Německá média upozornila, že nadřízení Franka A. měli už před několika lety jasné indicie o jeho extremismu, ale nijak rázně nezakročili. Historik, který na žádost armády posuzoval vojákovu magisterskou práci, totiž konstatoval, že nejde o odborný text, ale rasistickou výzvu.

Franco A. v práci varoval před mísením ras, přistěhovalectvím, které označoval za genocidu, nebo před emancipací žen, v níž viděl ohrožení rodiny a tím i oslabení národa.

Německá média naznačují, že kolem Franka A. mohla existovat skupina až čtyř podobně smýšlejících vojáků. Mluvčí ministerstva obrany nedávno uvedl, že v současné době existuje podezření vůči 280 vojákům, že jsou pravicovými extremisty. Německá armáda má zhruba 177 000 členů. V letech 2012 až 2016 jich kvůli pravicovému radikalismu 18 muselo odejít.