Francouzi v Mali postupují na území ovládané islamisty

Paříž - Francouzské jednotky se podle ministra obrany zapojily do pozemních bojů v Mali a postupují na sever této africké země ovládaný islamisty. Prozatímní prezident Mali má dnes v Paříži jednat s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem o krizi v této západoafrické zemi. Francie do Mali vyslala své vojáky, má jich tam 800, jejich počet se ale pravděpodobně zvýší, hovoří se až o počtu 2 500 francouzských vojáků. Islamisté z Mali dnes zaútočili na území Alžírska. Napadli benzinovou stanici, kde zabili dva lidi a nejméně devět zajali.

Dosud působili Francouzi v Mali jen ve vzduchu, ode dneška je tomu jinak. Francouzská armáda se zapojila do pozemních bojů. „Rozmístili jsme pozemní jednotky v Bamaku, abychom nejprve zajistili bezpečnost našich občanů, krajanů, Evropanů a hlavního města. Teď pozemní síly postupují k severu,“ informoval ministr Jean-Yves Le Drian. 

Ve spolupráci s malijskou armádou se Francouzi snaží vytlačit islamistické povstalce. Podle ministra se francouzská intervence dobře rozvíjí na východě konfliktní oblasti, ale na západě je situace těžší. „Situace je o něco těžší na západě, kde máme co do činění se zatvrzelejšími uskupeními, fanatičtějšími, odhodlanějšími, lépe organizovanými a vyzbrojenými,“ uvedl.

Francouzští vojáci v Mali
Zdroj: ISIFA/EPA/NELSON RICHARD

Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian:

„Od počátku jsme si uvědomovali, že půjde o velice obtížnou operaci. Máme co do činění s 1 200 či 1 300 teroristy, kteří mohou zítra ještě dostat posily.“

Nyní má francouzská armáda v Mali asi 800 vojáků, jejich počet ale plánuje zvýšit až na 2 500 a posílá sem i tanky a obrněné transportéry, které se zapojí do pozemní operace. Její zahájení už oznámil francouzský ministr obrany.

V Mali se bojuje hlavně v baštách islamistů na severu, podle pondělních zpráv radikálové dobyli město Diabaly v centru státu, což ale Hollande popřel. V tomto poměrně malém městě je základna maliské armády. Mnoho vojáků prý uprchlo a mnozí jsou mrtví. Podle francouzské rozvědky bojují islamisté hlavně lehkými dělostřeleckými zbraněmi pocházejícími z libyjských arzenálů nebo obstaranými výměnou za rukojmí. Jde prý o samopaly, pušky, lehké i těžké kulomety. Bojovníci se s nimi přemísťují v malých nákladních vozech.

Chystá se navíc vůbec první setkání francouzského a malijského prezidenta od vypuknutí konfliktu a tématem schůzky by měla být hlavně vojenská taktika a logistika. Francouzská operace Serval má na Mali hlavně zabránit dalšímu postupu teroristů, cílem Francie je také zajistit bezpečnost v hlavním městě Bamako, kde žije několik tisíc Francouzů. V delším časovém horizontu je pak cílem francouzské intervence dosáhnout toho, aby vláda Mali získala kontrolu nad celým územím země.

Francouzská armáda plánovala celou akci jako rychlou ofenzivu, která by měla skončit v horizontu dnů, mimo jiné i proto, že v Mali poté začne období dešťů, které by mohlo boje značně zkomplikovat. Povstalci jsou ale překvapivě dobře vyzbrojeni a vycvičeni a není tak jisté, jak dlouho nakonec zásah bude trvat.

Pomoc při bojích v Mali slíbila Francii Kanada, zástupci Evropské unie by se o svém zapojení do akce měli poradit zítra. Přímo své vojáky v Mali nasadily země středozápadní Afriky, Nigérie posílá do bojů 900 vojáků, Burkina Faso, Niger, Senegal a Togo po 500 vojáků, Benin přislíbil 300 vojáků a Ghana 120. Včera také otevřeli svůj vzdušný prostor francouzskému letectvu Alžírsko a Maroko.

Islamisté z Mali zaútočili na benzinovou stanici v Alžírsku

Islamisté ze severu Mali zaútočili na benzinovou stanici na jihu Alžírska, kde jako rukojmí zajali několik cizinců. Při útoku byli zabiti dva lidé, jeden z nich údajně Francouz. Dalších sedm lidí bylo zraněno. K útoku došlo ve městě In Amenas poblíž libyjských hranic. Přihlásili se také k teroristické síti al-Káida.

„Jsme členy al-Káidy a přišli jsme ze severu Mali,“ sdělil jeden z útočníků. Pohrozil současně „tvrdou odvetou“ za vojenskou intervenci Francie.

Mali
Zdroj: ČT24