Kdo bude po boku budoucí hlavy francouzského státu?

Odcházející francouzský prezident Francois Hollande se musel poslední tři roky ve své funkci obejít bez první dámy. Od jeho rozchodu s partnerkou Valérií Trierweilerovou zela kancelář první dámy v Elysejském paláci prázdnotou. S úřadem přitom počítá protokol i veřejnost. Ženy prezidentů se věnují třeba charitě. Teď by se tradice mohla oživit. To zejména v případě, že se novým prezidentem stane Emmanuel Macron a s ním do paláce přijde jeho manželka Brigitte.

Věkový rozdíl mezi Brigitte a jejím manželem je stejný jako mezi americkým prezidentem Trumpem a první dámou Melanií.

Příběh Macronových by vystačil na hollywoodský film. Do o generaci starší vdané učitelky Brigitte Trogneuxové se třemi dětmi se Macron zamiloval jako středoškolský student a už tehdy řekl, že si ji jednoho dne vezme. A svůj slib splnil před deseti lety. Z devětatřicetiletého Macrona už je díky ní i sedminásobný dědeček – byť nevlastní.

„Mezi Francouzi tento pár budí zájem, ale nemyslím si, že by to pro ně bylo šokující,“ tvrdí Anne Fuldaová, autorka Macronova životopisu.

Brigitte je jeho mentorkou i neplacenou politickou poradkyní – Macron na ni dá více než na kohokoliv jiného. „I když není ředitelkou kampaně a nemá oficiální roli v týmu, stála u zrodu jeho prezidentských ambicí,“ zdůrazňuje Bruno Jeudy, vedoucí politické rubriky týdeníku Paris Match.

Aliot netouží po roli prvního muže

Partnerem Marine Le Penové je o rok mladší Louis Aliot – europoslanec, advokát a rozvedený otec dvou dětí. Mají spolu také svůj velký příběh. Setkali se v roce 1999, kdy vedl kancelář jejího otce. Chvíli poté se rozvedla, ale ne kvůli němu. Než navázala vztah s Aliotem, prošla si ještě jedním nevydařeným manželstvím.

Aliot své partnerce fandí, v kampani však stojí poněkud v pozadí a Elysejím se podřídit nehodlá. „Nebudu první dámou, protože si myslím, že Francouzi volí muže nebo ženu, ale ne pár,“ vysvětluje místopředseda Národní fronty.

„Le Penová se snaží co nejvíce chránit své děti i svůj vztah s Louisem Aliotem, a tak si zvolila, že bude na pódiu sama,“ dodává Bruno Jeudy.

Brigitte Trogneuxová a Louis Aliot – jaký mají vliv na své protějšky? (zdroj: ČT24)