Fatva ajatolláha Chameneího zakazuje vývoj jaderných zbraní

Teherán - Duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí zakázal náboženským ediktem výrobu jaderných zbraní. Pro vládu je tato fatva zavazující, a jestliže to pochopí západní země, mohlo by to podle Teheránu ukončit debatu o íránském jaderném programu. Chameneí už loni ujišťoval, že Íránu o jadernou zbraň nejde. Vlastnictví jaderných hlavic označil za hřích a za „zbytečnou, škodlivou a nebezpečnou“ záležitost.

„Nic vyššího než fatva vymezující naše aktivity v jaderném oboru neexistuje. Jestliže nejvyšší znalec práva a autorita ve vedení země vydá fatvu, je to zavazující pro všechny jeho stoupence,“ řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí. Doporučil světu, aby se snažil pochopit význam dekretu.

Ajatolláh Alí Chameneí
Zdroj: ČT24

Ve středu budou v Teheránu pokračovat rozhovory mezi Íránci a zástupci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Tématem je znovu sporný jaderný program. Írán dlouhodobě odmítá návrhy na řešení a svět nemá jistotu, zda se za civilním jaderným programem neskrývá program vojenský. MAAE chce, aby její inspektoři Íránce přinutili podepsat dohodu, která umožní inspekce íránských zařízení.

Rozhovor s politologem Josefem Krausem (zdroj: ČT24)