Rusko, Turecko a Írán podepsaly dohodu o zřízení bezpečnostních zón v Sýrii

Zástupci Ruska, Íránu a Turecka podepsali v Astaně dohodu o zřízení bezpečnostních zón ve čtyřech oblastech Sýrie. V kazašské metropoli se jednalo o Sýrii od středy, ale ozbrojená opozice se kvůli pokračujícím bojům v Sýrii ve středu z jednání stáhla. Vedoucí syrské vládní delegace řekl, že Sýrie plán na zřízení bezpečných zón podporuje. Podle agentury AFP pod memorandem není podepsán nikdo ze syrské vládní ani opoziční delegace.

S plánem na zřízení klidových zón přišlo na už čtvrté kolo astanských jednání Rusko. Podepsané memorandum počítá se zřízením zón na severu Sýrie, v jejím středu a na jihu. Má to kromě jiného umožnit návrat uprchlíků.

Podle tureckého ministerstva zahraničí dohoda zakazuje používání jakéhokoli typu zbraní a umožňuje distribuci humanitární pomoci. Vyčleněné zóny mají být podle tohoto zdroje v celé severozápadní provincii Idlib a v částech provincií Aleppo, Latákíja a Homs.

Opozice kvůli Íránu z jednání odešla

Někteří opoziční zástupci ze čtvrtečního jednání odešli s protesty. Nelíbilo se jim, že se rozhovorů účastní Írán, protože jej považují za součást mašinerie, která za syrských bojů připravila o život na 400 tisíc lidí, napsala agentura AP.

Opozice také poukazovala na to, že příměří bylo v prosinci vyhlášeno na celém území Sýrie, je trvale porušováno a není důvod vyčleňovat nyní pro klid jen určité oblasti.

Rozhovorů se jako pozorovatel zúčastnil i zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura. Vyčlenění klidových zón je podle něj krok ke skutečnému zastavení násilností.

Hlavní ruský vyjednávač Alexandr Lavrentijev prohlásil, že Rusko spolupracuje v otázce Sýrie úžeji se Saúdskou Arábií a s USA. „Američané bohužel ignorují naše pokusy o sblížení vojenské spolupráce, ale budeme se o to dál pokoušet,“ řekl. Dodal, že je Rusko připraveno poslat k dohledu nad bezpečnostními zónami své pozorovatele.

O zřízení bezpečnostních oblastí dlouhodobě usiluje Turecko. Podle jeho prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana umožní toto opatření z 50 procent syrský konflikt vyřešit.

Astanské rozhovory se konají pod patronací tří garantů - Ruska a Íránu jako opory Damašku a Turecka jako spojence opozice. Projednávají se na nich hlavně bezpečnostní opatření v Sýrii, zatímco na rozhovorech, jež odděleně pořádá OSN, se hledá politická dohoda. Kazašské ministerstvo zahraničí oznámilo, že další kolo astanských jednání se bude konat v polovině července.