Rebelové se v Mali zmocnili města Diabaly

Paříž - Vojenská operace v Mali potrvá podle francouzského ministra zahraničí několik týdnů. Francouzi v africké zemi působí od pátku. Spolu s vládními vojáky tam bojují proti islámským radikálům ovládajícím sever země. V neděli letouny bombardovaly město Gao na východě země, a rozšířily tak intervenci hluboko na území ovládané radikály. Těm se však podařilo protiofenzivou dobýt město Diabaly v centrální části země a některé jejich oddíly se dokonce přiblížily k metropoli Bamako. O situaci v Mali budou tento týden jednat ministři zahraničí Evropské unie a už dnes seznamovala francouzská diplomacie s jejím vývojem Radu bezpečnosti OSN.

Boje v Mali pokračují i dnes. Rebelové obsadili město Diabaly. „Převzali Diabaly po urputném boji a odporu maliské armády která nebyla schopná je zadržet,“ uvedl francouzský ministr obrany. Boje nicméně pokračují a vojáci se snaží za pomoci francouzských jednotek znovu získat město zpět.

Operaci v Diabaly velí vysoký představitel al-Káidy v muslimském Maghribu (AQMI) abú Zajd. Jeho bojovníci prý opustili posty u hranice, aby unikli francouzským bombardérům. Asi 50 kilometrů od Diabaly je výcvikový tábor islamistů a v neděli na něj útočilo francouzské letectvo.

Francouzské vojenské jednotky přitom prý zůstanou jen nezbytně dlouhou dobu a pak odejdou, slíbil francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius: „Co se týká přímých dopadů na Francii, tak z naší strany je to otázka několika týdnů. Potom v zemi zůstaneme nějakou dobu jako podpora, ale rozhodně neplánujeme setrvat déle.“ Kdyby Francie nezasáhla, mohli by se rebelové podle Francie dostat až k hlavnímu městu. A to by mělo podle šéfa francouzské diplomacie strašlivé důsledky. 

Mali
Zdroj: ČT24

Mali požádalo Francii o naléhavou vojenskou pomoc minulý týden poté, co islamisté zabrali město Konna v centrální části země. Už v neděli francouzské letouny bombardovaly město Gao. Intervenci tak rozšířili hluboko na území ovládané radikály. BBC píše, že od zahájení vojenských operací zahynulo nejméně 11 maliských vojáků a francouzský pilot. Podle maliského armádního činitele bylo zabito více než 100 radikálů.

Francii, která poslala do Mali už 550 vojáků posílených vrtulníky a několika stíhacími letadly Mirage a Rafale, v operaci podporuje sedm dalších zemí včetně Británie a USA. Britská nákladní letadla mají dnes vzlétnout z francouzské základny v Évreux s logistickou podporou, uvažuje o ní také Německo, které chce poskytnout také zdravotní a humanitární pomoc. Francouzská operace v Mali má podporu i Severoatlantické aliance, NATO samotné ale do akce zapojeno není.

Radikální skupiny Ansar Dine, Mujao a severoafrická větev al-Káidy ovládají sever Mali od loňského jara. Francouzskou intervenci teď chápou jako útok na islám. Obyvatelé vesničky na jihu země příchod francouzských vojáků ale vítají. Za poslední týden si boje vyžádaly v centrální a severní části země novou uprchlickou vlnu, která se týká asi 30 000 lidí. Islamisté se jim přitom snaží zabránit v úniku na jih.

Svou maliskou operací Francie opět ukázala, že černý kontinent - někdejší centrum jejího koloniálního panství - nemíní ponechat vlastnímu osudu. Od konce druhé světové války tam podnikla desítky velkých i menších válečných akcí. 

Francouzské intervence v Africe
Zdroj: ČT24

Francie udržuje v Africe největší válečnou sílu ze všech velmocí. Půlstoletí po odchodu z kolonií tam na sedmi velkých základnách má bezmála šest tisíc vojáků. Paříž ale dobře ví, že válka proti al-Káidě v Africe pro ní znamená i nebezpečí doma. Proto mají policie i všechny tajné služby pohotovost - jak v Paříži, tak i dalších velkých městech.