Intervence v Mali: Francie překvapená silou „kluků se zbraněmi“

Bemako/Paříž – Francie pokračuje v bojové intervenci v subsaharském Mali, o níž ji v obavě před islamistickými radikály požádala tamní vláda. Přestože se postup povstalců k hlavnímu městu podařilo zastavit, důvěrný zdroj z Elysejského paláce konstatoval, že francouzští vojáci byli až zaskočeni schopnostmi rebelů, o nichž si až dosud mysleli, že jde jen o „kluky se zbraněmi“.

Francie v Mali intervenuje třetím dnem bojovými letouny a podporuje snažení maliské armády, která chce vytlačit islamistické rebely zpět do severní části země. Tu ovládají od roku 2011. Západní státy se obávají, že by islamisté při spojení s radikály z al-Káidy v Jemenu, v Somálsku a na severu Afriky mohli využívat podmaněné Mali jako základny k útokům proti Západu.

Francie: V Libyi získali techniku, kterou jsme nečekali

Francouzi sice aktuálně významně pomohli získat vládním silám zpět město Konna v centrální části země a zastavit postup islamistů na jih Mali, tak razantní odpor ze strany povstalců ale nečekali.

„Na začátku jsme si mysleli, že půjde jen o kluky se zbraněmi, ale ukazuje se, že jsou dobře vyškoleni, dobře vybaveni a dobře vyzbrojeni,“ cituje agentura AFP důvěrný zdroj z Elysejského paláce. „V Libyi získali řadu moderních a sofistikovanějších zařízení, která jsou mnohem efektivnější, než jsme si uměli představit.“

Vedle aktivity francouzských letců, kteří bombardují pozice povstalců, vyslala Francie asi 550 vojáků do centrálního města Mopti a metropole Bamako. Mají doprovázet vojska západoafrické mise ze sousedních afrických států Burkina Faso, Niger, Nigérie a Toga, které mají dorazit do Mali během několika dní.

„Vojáci začnou přijíždět do Bamaka dnes a v pondělí,“ řekl ministr integrace Ally Coulibaly. „Budou se přemísťovat na frontu u Sevare.“ Francouzský prezident François Hollande dal už dříve najevo, že právě rozmístění mise je hlavním cílem jeho země.