Trump prý přemluvil vzpurné poslance, hlasování o zrušení Obamacare je blízko

Do bouřlivé debaty o zrušení systému zdravotního pojištění Obamacare se vložil prezident Donald Trump, který si pozval skupinu tří vzpurných republikánských poslanců, aby zmírnil jejich odpor. Podle amerických médií prezident uspěl a republikáni už možná mají dostatek hlasů, aby ve Sněmovně reprezentantů zrušení zdravotní reformy Baracka Obamy prosadili.

Prezidentský tábor se o zrušení Obamacare snažil už v březnu, ale Bílý dům tehdy hlasování nakonec odvolal kvůli nedostatečné poslanecké podpoře. Druhý neúspěšný pokus už si Trump nemůže dovolit, shodují se američtí komentátoři.

Brzdou prezidentových záměrů nejsou ani tak demokraté ve Sněmovně reprezentantů, o jejichž odporu proti zrušení Obamacare nikdo nepochybuje. Problémem pro Bílý dům jsou poslanci z řad republikánů, tedy strany, která Trumpa vyslala do Bílého domu. Vztah k Obamacare republikánskou parlamentní frakci rozdělil.

Návrh hlavních bodů budoucího systému zdravotního pojištění, který má Obamův program nahradit, experti republikánů museli několikrát pozměnit, aby vyvážili požadavky republikánských konzervativců žádajících totální zrušení Obamacare a liberálů trvajících na zachování některých jejích částí v obavě ze ztráty voličů. 

Šéf sněmovny Ryan: Jsme extrémně blízko

Obamacare
Zdroj: Jonathan Bachman/Reuters

Poslední překážkou pro zrušení Obamovy reformy byla údajně skupina tří liberálně orientovaných poslanců Republikánské strany vedených zdravotnickým expertem Fredem Uptonem, která dosud odmítala pro zrušení Obamacare hlasovat. Poslanci varovali, že po zavedení nového systému zvýší pojišťovny nemocným klientům vzhledem k nákladům na jejich léčbu výměru pojistného. Obamacare naopak takovým lidem zajišťovala stejné platby, které hradí klienti zdraví.

Trump poslance přesvědčil slibem, že stát během pěti let podpoří nemocné pojištěnce subvencí ve výši osmi miliard dolarů. Trojici poslanců návrh uspokojil a podle agentury Reuters by nyní mohla být cesta ke zrušení Obamacare volná. „Jsme extrémně blízko,“ poznamenal republikánský šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan.

Hlasovat by se mohlo už ve čtvrtek, než v jednání Kongresu nastane týdenní přestávka.

Pokud sněmovna zrušení Obamacare schválí, bude se osudem zdravotního pojištění zabývat Senát. Tam by zápas o tuto reformu, která byla jedním z pilířů Trumpovy volební kampaně, mohl být pro republikány ještě těžší.

Uložit