Soudní dohra fenoménu zlých klaunů. V Německu odsoudili dvě dívky za těžké ublížení na zdraví

Soud v Německu odsoudil za těžké ublížení na zdraví dvě dívky, které po nocích zvonily v okolí severobavorského Würzburgu na dveře domů a v maskách klaunů strašily lidi. Jedna žena utrpěla těžký šok a stále trpí poruchami spánku a panickými stavy. Fenomén děsivých klaunů se loni na podzim rozmohl v USA, ale pronikl i do Evropy.

Dívky ve věku 18 a 20 let stanuly před soudem pro mladistvé, který jim uložil zaplatit postižené ženě odškodné ve výši několika stovek eur (několik tisíc korun). Starší z dívek musí kvůli několika dřívějším prohřeškům na týden do vězení pro mladistvé. Její spolupachatelka bude muset odpracovat 80 hodin veřejně prospěšných prací.

Fenoménu pomáhají sociální sítě

„Strašení má dlouhou tradici, zvláště v době kolem Halloweenu,“ řekl televizi n-tv psycholog Jens Hoffmann s tím, že lidé mají výraznou tendenci napodobovat. Šíření strašidelných klaunů nahrávají také sociální média, která rychle zprostředkují skutečné i domnělé akce těchto postav.

Fenomén děsivých klaunů (zdroj: ČT24)

Incidenty s klauny se množily v Německu zejména loni na podzim. Jeden se udál ve městě Wesel v Severním Porýní-Vestfálsku. Osmačtyřicetiletá žena tam venčila psa, když před ni z křoví vyskočil klaun s motorovou pilou, kterou se opakovaně snažil nastartovat. Vyděšená žena utekla zpět do svého bytu a zavolala policii.

Ještě nepříjemnější bylo setkání devatenáctiletého mladíka v Rostocku na severu Německa. Klaun s baseballovou pálkou ho totiž brzy ráno napadl a zranil. Ve stejném městě vyběhl klaun, vyzbrojený tentokrát nožem, i na patnáctiletého chlapce, kterému se však podařilo utéct.

Další případy hlásily i města Essen, Greifswald, Bochum nebo Lipsko, kde podle serveru Bild klaun děsil děti plakátem s nápisem: Všichni zemřete. Incidenty se loni na podzim nevyhnuly ani Švédsku, kde útočník v masce klauna lehce zranil mladého muže v centru města Varberg.

Dvojice klaunů s noži hrozila i jedné ženě v obci Skänninge v kraji Östergötland. Na dvou místech ve Švédsku zase klauni stáli před školou a strašili děti. „Není to zločin, ale je to opravdu velmi nepříjemné,“ prohlásila tehdy policejní mluvčí Ulla Brehmová.

Strach se šířil z USA

Loňská vlna zlých klauniád podle dostupných informací začala ve městě Green Bay v americkém státě Wisconsin. Prvního srpna tam svědci viděli klauna, jak si vykračuje ulicemi s černými balónky. Během srpna se klaun v Greenvillu v Jižní Karolíně pokusil nalákat děti do lesa. Totéž se o několik dní později opakovalo ve městě Winston-Salem v Severní Karolíně.

obrázek
Zdroj: ČT24

Šestého září ohlásil místní deník ve městě Greensboro, které leží jen kousek od Winston-Salemu, že jeden z místních obyvatel pronásledoval s mačetou „osobu v děsivé klaunské masce, červené kudrnaté paruce, žluté puntíkované košili, modrých klaunských kalhotách a klaunských botách“.

Do října se klaunská hysterie rozšířila do dalších zemí; zlí klauni byli spatřeni v kanadském Edmontonu, australském Melbourne či britském Sheffieldu. Na Twitteru se mezi nejpoužívanější zařadily tagy #IfISeeAClown (pokud uvidím klauna) a #ClownSightings (spatření klauna).

Vydáno pod