Rusko nepředalo Gorbačovovi předvolání k výslechu v Litvě. Soud řeší sovětský útok na televizní věž

Rusko odmítlo předat předvolání litevského soudu k výslechu bývalému šéfovi sovětské komunistické strany Michailu Gorbačovovi ohledně brutálního útoku sovětské armády na vilniuské televizní centrum v lednu 1991. Informovala o tom ruská tisková agentura TASS. Incident, při němž zahynulo čtrnáct lidí a sedm set dalších bylo zraněno, vyvolal vlnu nevole v celém světě a urychlil proces rozpadu SSSR.

Soud byl zahájen loni v lednu, z 65 obžalovaných jsou však přítomni jen dva. Ostatní, většinou občané Ruska, Běloruska nebo Ukrajiny, jsou souzeni v nepřítomnosti.

Šestaosmdesátiletého Gorbačova, který v době incidentu v Litvě stál v čele Sovětského svazu, soud v říjnu 2016 předvolal jako svědka.

Podle agentury Interfax se Rusko odvolalo na rusko-litevskou dohodu o právní pomoci. Podle ní má stát právo pomoc neposkytnout v případě, že by to mohlo poškodit jeho suverenitu a ohrozit bezpečnost nebo je to v rozporu s jeho zákony.

Gorbačov už v lednu oznámil, že se soudu zúčastnit nehodlá. „K danému tématu nemám co dodat,“ řekl politik. Zda za zásah sovětských jednotek v litevské metropoli nese odpovědnost, přitom dodnes není jasné.

Litva vyhlásila nezávislost na Moskvě jako první z někdejších sovětských republik v březnu 1990. Sovětský svaz byl oficiálně rozpuštěn v prosinci 1991.

Vydáno pod