Překladatelka FBI měla analyzovat komunikaci člena IS. Nakonec si jej vzala

Překladatelka FBI se vdala za islamistu (zdroj: ČT24)

Někdejší překladatelka FBI Daniela Greenová, narozená v bývalém Československu, se před třemi lety v Sýrii provdala za německého rappera Denise Mamadoua Cusperta, který se přidal k Islámskému státu (IS). S odvoláním na nově získané soudní dokumenty o tom informovala zpravodajská stanice CNN. Objevují se přitom spekulace, že FBI celou akci řídila, aby o IS získala informace.

Do hledáčku evropských a amerických bezpečnostních služeb se Cuspert dostal kvůli svému rostoucímu vlivu při rekrutování nových džihádistů na internetu. Ve svých písních vychvaloval zakladatele Al-Káidy Usámu bin Ládina, vyhrožoval americkému prezidentovi Baracku Obamovi podříznutím hrdla a v jednom videu se dokonce objevil s uříznutou lidskou hlavou.

V Německu vystupoval pod uměleckým pseudonymem Deso Dogg, v Sýrii byl znám pod jménem Abú Talha al- Almání. „Vyzýval následovníky, aby zaútočili v Evropě. Říkal - Evropa je novým bojištěm, jděte a zmasakrujte je,“ podotkl novinář na volné noze Georg Heil.

Na začátku roku 2014 dostala Greenová, která vyrůstala v Německu, od FBI za úkol analyzovat jeho komunikaci. Ženu ovšem rapper tak fascinoval, že se za ním vydala do Sýrie a provdala se za něj, i když v Americe už manžela měla.

Už několik týdnů po svatbě jí ale došlo, že učinila zásadní chybu. „Je to tu hodně drsné, nevím, jak dlouho to vydržím. Ale je to jedno, už je na všechno pozdě,“ psala v červenci 2014. Vrátila se proto do USA, kde byla obratem zadržena.

Díky spolupráci s vyšetřovateli dostala jen dvouletý trest vězení, který si odpykala už loni v létě. Cuspert přežil zranění po americkém náletu na syrskou baštu IS v Rakká a zřejmě stále bojuje kdesi v Sýrii. Podle jiných zdrojů je po smrti.

FBI přijala kroky ke „snížení rizik“

Kauza vrhá na FBI nepříznivé světlo, protože jedním z úkolů tohoto úřadu je pátrat po možných přívržencích IS ve Spojených státech, poznamenala CNN. Úřad ve vyjádření pro stanici uvedl, že podnikl kroky v různých oblastech, aby odhalil a snížil bezpečnostní rizika. Přesněji se ke svým krokům FBI nevyjádřila.

Bývalý úředník amerického ministerstva zahraničí John Kirby dokonce podotkl, že celá záležitost je pro FBI o to ožehavější, že Greenová musela mít pro vstup na území držené Islámským státem povolení přímo od vysokých představitelů IS.

„Aby tam vůbec mohla vstoupit – jako Američanka, jako žena, jako zaměstnankyně FBI – navíc aby mohla bydlet s jedním ze známých členů IS, to celé muselo být nějak koordinováno,“ upozorňuje Kirby, který nyní pracuje pro CNN jako komentátor záležitostí vnitřní bezpečnosti.

Greenová nyní pracuje jako hosteska v hotelu a o svém „přešlapu“ se odmítá bavit. „Když s vámi budu mluvit, ohrozím tím svou rodinu,“ řekla reportérům CNN. Podle jejího advokáta projevila žena pokoru a za své provinění se rozhodla pykat.