Trump by se prý sešel s Kim Čong-unem: Je to opravdový lišák, řekl o vůdci totalitního státu

Trump pochválil Kim Čong-una za to, jak si jako mladý vůdce udržel moc (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump ocenil vůdce KLDR Kim Čong-una za to, že ještě před třicetinami převzal vládu a dokázal si udržet moc. „Je to opravdový lišák,“ konstatoval v rozhovoru pro CBS s tím, že ale neumí posoudit, zda je severokorejský vůdce duševně zdráv. Bloombergu pak sdělil, že za „správných okolností“ by se s diktátorem i sešel.

„Kdyby to bylo vhodné se s ním setkat, byla by čest to udělat,“ řekl Trump v pondělním rozhovoru pro Bloomberg. „Za správných okolností, ale udělal bych to,“ řekl. „Většina politiků by to nikdy neřekla, ale za správných okolností se s ním setkám. To je žhavá novinka,“ dodal prezident.

KLDR je izolovaná země. Kim Čong-un se od nástupu do úřadu po smrti otce v roce 2011 nesetkal s žádným zahraničním státníkem. 

Spojené státy nejsou se Severní Koreou v diplomatickém kontaktu a šéf americké diplomacie Rex Tillerson před pár dny v OSN zdůraznil, že jednání by mohla začít jen v případě, že Kimův režim začne s důvěryhodnými kroky vedoucími k tomu, že se vzdá jaderných zbraní.

Bílý dům nedávno vyslal ke korejským břehům útočnou skupinu v čele s letadlovou lodí Carl Vinson. Pchjongjang hrozí, že ji potopí. V japonských vodách doprovází americkou zásobovací loď mířící k flotile největší japonský vrtulníkový torpédoborec Izumo.

Koreanista Chlada: Americké hrozby KLDR se míjí účinkem (zdroj: ČT24)

Jde o první podobnou akci od chvíle, kdy Japonsko odsouhlasilo kontroverzní zákon rozšiřující pravomoci armády. Legislativa povoluje pomoc spojencům v nouzi v rámci kolektivní sebeobrany.

Japonský vrtulníkový torpédoborec Izumo doprovází americkou zásobovací loď
Zdroj: ČTK/AP/Ren Onuma

Protiraketový systém už je v provozu

KLDR nepřestává testovat raketové síly a napětí v oblasti roste. USA už oznámily, že uvedly do provozu systém protiraketové obrany THAAD, který nedávno umístily v Jižní Koreji kvůli agresivitě jejího severního souseda.

Se znepokojením sledují zprávy z Korejského poloostrova v Číně. Stejně jako Rusko by napětí rádi zklidnili mírovou cestou. „Pokud by mělo dojít k válce, my ji nepodpoříme. Chceme mír,“ prohlásil jeden z obyvatel Číny Liu Xianwu.

Je otázkou, jestli by Jihokorejci sami zvládli nějaký útok ze strany Severní Koreje, nicméně nemůžeme zapomínat na to, že USA nejde jen o ochranu Jižní Koreje, ale mají tam také své strategické zájmy. Je to základna nejblíž Číně a je důležitá pro umístění amerických vojáků na asijském kontinentu. Mluví se o tom, že by protiraketový štít měl sloužit i ke špionážní činnosti vůči Číně.
Jaromír Chlada
koreanista

Čínský prezident Si Ťin-pching podle Trumpa vyvíjí na Severní Koreu tlak. Americký prezident to řekl v rozhovoru pro televizi CBS. „Pokud by Severní Korea opravdu uskutečnila jaderný test, nebudu rád. A věřím, že ani čínský prezident, což je velice respektovaný muž, by nebyl rád,“ uvedl šéf Bílého domu.

Srovnání armád Severní a Jižní Koreje
Zdroj: Mezinárodní institut pro strategická studia

Americký prezident zatím neví, jestli dojde k vojenskému zásahu

Na otázku, zda by Spojené státy sáhly v případě severokorejského jaderného testu k vojenským prostředkům, ale neodpověděl. „Nevím. Chci tím říci, že uvidíme,“ sdělil pouze.

Pokud zájmem Spojených států bylo vystrašit Severní Koreu, tak se to podle mě míjí účinkem, naopak to má opačný efekt. Nesmíme zapomínat na to, že Severní Korea je země, která už 70 let připravuje svoje obyvatelstvo na to, že ze strany Spojených států hrozí útok a že je to největší nepřítel.
Jaromír Chlada
koreanista

V rozhovoru pro CBS hodnotil i severokorejského vůdce. „Lidé se ptají: Je duševně zdravý? Nemám tušení,“ prohlásil Trump na adresu Kim Čong-una.

Z Trumpových úst ale zazněla i slova chvály. Kim Čong-una ocenil za to, že ještě před třicátými narozeninami převzal vládu a moc si dokázal udržet.

„Ale řeknu vám jednu věc - která se nebude spoustě lidí líbit - bylo mu (Kimovi) jen 26 či 27 roků, když po otcově smrti převzal vládu. Musel se přitom potýkat s velmi tvrdými soupeři, zvlášť generály, ale i dalšími. A přes svůj mladý věk si dokázal udržet moc,“ řekl Trump.

„Přitom spousta lidí se ho nepochybně snažila moci zbavit, ať už to byl jeho strýc, nebo někteří jiní. On se s tím ale dokázal vypořádat. Takže je to opravdový lišák,“ ocenil Trump Kima.

Trump hledá kontroverzní spojence v Asii

Přesto proti němu hledá ve východní Asii spojence. S premiéry Thajska a Singapuru a dříve i filipínským prezidentem po telefonu mluvil nejen o diplomatickém, ale i ekonomickém tlaku na Pchjongjang.

Za vlády Trumpova předchůdce mělo Thajsko se Spojenými státy napjaté vztahy. Stejné napětí panovalo v době prezidentství Baracka Obamy také ve vztazích USA s Filipínami, jejichž prezidenta Rodriga Duterteho pozval Trump do Washingtonu v sobotu.

Duterte zahájil po loňském nástupu do funkce protidrogové tažení, při němž bylo od léta zabito na 9000 lidí. Kritice mezinárodních organizací kvůli omezování lidských práv čelí i vláda Singapuru.