USA a ČR jsou prý v kontaktu ohledně chemických zbraní v Sýrii

Washington - Spojené státy jsou v kontaktu s Českem při zvažování způsobů zajištění chemických zbraní v Sýrii po případném pádu tamního režimu, řekl ve čtvrtek přední představitel armády USA Martin Dempsey. Dále ale upřesnil, že Česko, které má kapacity ke zvládání podobných zbraní, ale nebylo dosud o nic v tomto směru požádáno. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg se už loni v září ve Washingtonu nechal slyšet, že Česko s účastí své protichemické jednotky při případném zásahu v Sýrii počítá.

Předseda sboru náčelníků štábů americké armády Dempsey na tiskové konferenci v Pentagonu upřesnil, že Spojené státy jsou v této otázce v kontaktu i s dalšími spojenci v NATO, kteří také vyvinuli kapacity ke zvládnutí chemických, biologických a jaderných zbraní. Generál Dempsey bez upřesnění dodal, že Pentagon sestavil různé varianty zajištění nebezpečných zbraní v Sýrii.

Americký ministr obrany Leon Panetta na stejné tiskové konferenci vyjádřil přesvědčení, že syrský režim padne, a prohlásil, že Washington se stále naléhavěji zamýšlí nad způsobem zajištění zásob chemických zbraní po pádu prezidenta Bašára Asada. Zdůraznil, že Spojené státy nepočítají s vysláním svých pozemních sil pro podobnou operaci v této arabské zemi.

Leon Panetta, ministr obrany USA:

„Hlavní dnešní starostí je vědět, co dělá mezinárodní společenství pro to, aby se ujistilo, že v případě Asadova pádu budou uplatněny procedury k zajištění bezpečnosti objektů s těmito zbraněmi.“

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg loni v září ve Washingtonu řekl, že Česko počítá s účastí své protichemické jednotky při případném zásahu v občanskou válkou sužované Sýrii. Upozornil na to, že Sýrie má velké zásoby chemických zbraní, které by mohly padnout do nepovolaných rukou. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek tehdy v reakci řekl, že o vyslání českých vojáků do Sýrie jeho úřad nikdo nepožádal.

Syrská opozice dobyla strategickou leteckou základnu Taftanáz

Syrská opozice po dlouhých bojích dobyla vojenské letiště Taftanáz na severu země. Armáda v bojích podle opozice utrpěla značné ztráty. Jde o významné vojenské vítězství v provincii Idlib.

Trojstranná schůzka zmocněnce OSN pro Sýrii Lachdara Brahímího s americkými a ruskými diplomaty v Ženevě skončila bez průlomu. Při setkání bylo podle Brahímího předloženo několik návrhů politického předání moci v Sýrii. „Pokud se ale ptáte, jestli máme po ruce řešení, pak tím si nejsem jist,“ řekl Brahímí novinářům.