Jihokorejci protestovali proti americkému štítu, papež varuje před zničující válkou s KLDR

Při střetech s policií na demonstraci proti americkému štítu v Jižní Koreji utrpělo několik lidí zranění. USA začaly s budováním systému protiraketové obrany THAAD v době zvýšeného napětí v oblasti. Washington hrozí KLDR vojenskou akcí, pokud bude pokračovat ve svém jaderném programu. Podle papeže Františka by se mezinárodním mediátorem mohlo stát Norsko.

Obyvatelé města Songdžu se snažili zabránit dvěma americkým cisternám s pohonnými hmotami ve vjezdu na místo, kde je THAAD instalován. Na místě incidentu bylo asi 300 obyvatel a zhruba 800 policistů. Cisterny se kvůli protestům obrátily a zamířily zpět na blízkou americkou základnu.

„V autě byla matka s dětmi. Policisté rozbili okno a odtáhli je pryč, auto pak přepravili sem, přestože se jim v tom místní snažili zabránit. Cílem této akce bylo zabránit vjezdu cisteren na určené místo. Byli to naši policisté - jak to mohli udělat? Nemáme si kde stěžovat. Jsme z toho unavení, zklamaní a naštvaní,“ prohlásil jeden z demonstrantů.

Štít, proti němuž brojí Čína i Rusko, má podle Washingtonu zajistit obranu proti raketové a jaderné hrozbě ze Severní Koreje. Do provozu má být uveden do konce letošního roku. První části systému dorazily na místo určení tento týden.

Systém zaplatíme, ujistil Soul Trumpův bezpečnostní poradce

Spojené státy Soulu potvrdily, že uhradí náklady na rozmístění systému THAAD, sdělila Jižní Korea. Trump nedávno uvedl, že baterii za miliardu dolarů určenou k obraně proti Severní Koreji by měl uhradit Soul.

Hlavní Trumpův poradce pro národní bezpečnost McMaster ale Jihokorejce ujistil, že americká aliance s Jižní Koreou má pro USA nejvyšší prioritu v asijsko-tichomořské oblasti. Podle dřívější dohody hradí „rozmístění, provoz a údržbu“ zařízení Spojené státy, zatímco Jižní Korea poskytne pozemky a infrastrukturu, sdělil Soul.

Vztahy mezi Severní Koreou a USA jsou v poslední době mimořádně napjaté. Američtí vládní činitelé v čele s Trumpem dali opakovaně najevo, že Spojené státy jsou odhodlány přimět KLDR k ukončení jaderného a raketového programu všemi prostředky.

„Nevím. Chci tím říci, že uvidíme,“ odpověděl Trump CBS na otázku, zda by Spojené státy sáhly v případě severokorejského jaderného testu k vojenským prostředkům. Situací se v pátek zabývala i Rada bezpečnosti OSN. Jen několik hodin poté Pchjongjang patrně neúspěšně otestoval balistickou raketu.

Sílící kritika na adresu KLDR přitom zaznívá i z Pekingu, který už pozastavil dovoz severokorejského uhlí. Trump se nechal slyšet, že čínský prezident Si Ťin-pching vyvíjí na Severní Koreu tlak. Poslední severokorejský test označil za projev neúcty k Pekingu.

Papež František mezitím varoval, že současná krize by mohla vyústit ve zničující válku. Norsko je podle něj připraveno stát se mediátorem a napomoci ke snížení napětí. Jedinou cestou je podle něj cesta jednání a diplomatického řešení.

Už v roce 2003 byly zahájeny šestistranné rozhovory zahrnující obě Koreje, USA, Čínu, Japonsko a Rusko kvůli obavám ze severokorejského jaderného programu. Pchjongjang ale v roce 2009 odmítl jednat dál a nereaguje ani na nejrůznější sankce uvalené ze strany USA či celé OSN.