Asijské země ustoupily Číně, v závěru summitu ASEAN se nemluví o militarizaci sporných ostrovů

Země jihovýchodní Asie na regionálním summitu pochválily rostoucí spolupráci států ASEAN a Číny. V původním návrhu komuniké byla slova o „územních požadavcích a militarizaci“, státy ale zřejmě na nátlak Pekingu o sporných ostrovech nejednaly. Z návrhu vypustily i zmínky o „napětí“ a „eskalaci (čínských) aktivit“.

Dokument, který zveřejnilo předsednictvo až 12 hodin po skončení summitu, hovoří jen o znepokojení některých lídrů „nedávným vývojem“ v Jihočínském moři. Čínské ministerstvo zahraničí a čínští diplomaté předtím naléhali na to, aby se umělé ostrovy na pořad jednání vůbec nedostaly.

Proti čínským umělým ostrovům a budování zbrojních kapacit na nich protestují jak Spojené státy, tak země ležící v oblasti, které si stejně jako Čína dělají na části Jihočínského moře nárok. Čína součástí desetičlenného sdružení ASEAN není, ale jeho prohlášení bedlivě sleduje a je na ně velmi citlivá. Peking je často obviňován, že se znění závěrečných dokumentů ASEAN snaží ovlivnit ve svůj prospěch.

Čína považuje téměř celé Jihočínské moře za své a na útesech v tomto moři buduje umělé ostrovy, kde zřizuje letištní dráhy a další zařízení, jež mohou sloužit civilním, ale i vojenským účelům. Loni v červenci mezinárodní rozhodčí soud v Haagu odmítl rozsáhlé územní nároky, které má země v Jihočínském moři. Peking verdikt neuznal.

Summit ASEAN v Manile byl první významnou mezinárodní událostí, kterou hostil filipínský prezident Rodrigo Duterte. Politik, jenž se funkce ujal před deseti měsíci, usiluje o zlepšení vztahů s Čínou, na rozdíl od předchozí vlády, která stavěla především na dobrých vztazích s USA.

Filipínský prezident Rodrigo Duterte
Zdroj: Erik De Castro/Reuters

Peking nedávno po diplomatické misi filipínského prezidenta zemi umožnil, aby se vrátila na neobydlený řetězec ostrůvků Scarborough Shoal, který obsadila Čína po krátkém konfliktu s filipínskými loděmi v roce 2012. Na znamení přátelství mezi oběma zeměmi v neděli Filipíny navštívily tři lodě čínského námořnictva.

Trump pozval kontroverzního Duterteho do Bílého domu

Dutertemu telefonoval jeho americký protějšek Donald Trump, který údajně zdůraznil, že Washington bude dodržovat své závazky plynoucí ze smlouvy o spolupráci mezi oběma zeměmi. Spojené státy mají zájem na „vřelé a fungující spolupráci“, uvedl podle mluvčího. Hovořili také o nebezpečí v podobě KLDR.

Baracka Obamu poslal Duterte „k čertu“, když tehdejší šéf Bílého domu kritizoval Duterteho způsob boje proti drogám, při němž bylo od léta zabito na 9000 lidí. Duterte pak v prosinci ohlásil „rozchod se Spojenými státy“. Do Washingtonu tehdy vzkázal, aby se připravili na možné zrušení smlouvy, která Pentagonu umožňuje rozmístit na Filipínách zbraně.

Nyní to ale vypadá na zlepšení vztahů, protože Trump Duterteho pozval do Bílého domu a sám by měl v listopadu navštívit Filipíny během dvou summitů asijských států.