100 dní Trumpa ve funkci se nese i v duchu protestů proti změnám klimatu

Události ČT: 100 dní Trumpa ve funkci provázejí protesty (zdroj: ČT24)

Stý den Donalda Trumpa v úřadu amerického prezidenta se ve Washingtonu a dalších městech Spojených států sešly desetitisíce lidí na protest proti podceňování globálních změn klimatu Trumpovou vládou. Demonstrantům vadí, že se Trumpova administrativa obrací k rušení regulací, které měly zajistit čistou vodu a vzduch, vrací se k uhlí, nebo kritizují záměr agentury pro ochranu životního prostředí odstranit ze svých stránek vědecké poznatky ohledně změny klimatu.

Teplota ve Washingtonu vystoupala nad 30 stupňů, když se na pochod vydali lidé, kteří chtěli upozornit na oteplování jako jeden z důsledků změny klimatu. „Věda dokázala, že se věci mění. Když nezačneme planetu chránit, budeme všichni odsouzeni k záhubě,“ řekla zpravodaji ČT Martinu Řezníčkovi jedna z účastnic pochodu.

Terčem kritiky demonstrantů jsou mimo jiné škrty, jimiž chce Trump omezit výdaje na vědecké bádání a na ochranu životního prostředí. Do ulic vyšli s hesly, jako: „Planeta má přednost před ziskem.“

Jde o hnutí, kterému nejde o kritiku konkrétně Donalda Trumpa. Vzešlo z velké demonstrace v září 2014, kdy ještě v oválné pracovně úřadoval Barrack Obama. S cílem vyvinout tlak na americkou vládu, aby víc respektovala vědu, se ve Washingtonu sešly tisíce lidí už před týdnem.

Trumpova vláda zvažuje odstoupení od Pařížské dohody, v níž se více než 190 zemí světa včetně USA zavázalo k boji proti globálnímu oteplování. Trump rovněž navrhl značné škrty v rozpočtu Agentury pro ochranu životního prostředí. A během předvolební kampaně označil klimatické změny za mystifikaci.

Trump nedodrží tradici hlavy Spojených států

Prvních 100 dní ve funkci si připomíná americký prezident na setkání v Pennsylvánii, a to je také důvod jeho neúčasti na večeři novinářů pokrývajících Bílý dům. Jde o tradiční setkání, kde si šéf Bílého domu utahuje z médií a ty zase z něj. Donald Trump je prvním prezidentem za posledních třicet let, který na večeři nedorazí.