V Belfastu znovu visí britská vlajka. Na počest Kate

Belfast – Na radnici v Belfastu znovu visí britská vlajka. Je to poprvé od rozhodnutí městské rady, že vlajka bude vyvěšena jen v určitých dnech. Důvodem jsou dnešní 31. narozeniny manželky prince Williama, vévodkyně Catherine. Nepokoje kvůli „vlajkové kauze“ ovšem dál pokračují.

Probritští demonstranti házeli na policisty už šestou noc v řadě zápalné láhve a zábavní pyrotechniku. Nepokoje trvají v Belfastu s přestávkami již déle než měsíc. Propukly poté, co katolická většina v městské radě rozhodla, že britská vlajka bude na radnici vyvěšována jen v určitých dnech. Rozhodnutí se jí podařilo prosadit s pomocí hlasů proirské strany Sinn Fein a zástupců umírněnějších stran. Tvrdí loajalisté ho nepodpořili.

Protestantští unionisté pak zahájili demonstrace. Násilnosti, které je provázely, během Vánoc utichly, ale opět propukly ve čtvrtek. Od prosince bylo při nich zraněno nejméně 66 lidí a 104 demonstranti byli zadrženi.

Tři desetiletí sektářského násilí mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány, které si vyžádalo přes 3 600 obětí, ukončila v roce 1998 mírová dohoda mezi oběma znesvářenými stranami. Unionisté trvají na udržení Ulsteru pod britskou nadvládou, republikáni prosazují odtržení od Londýna.

Vévodkyně Kate oslaví své 31. narozeniny v soukromí. Důvodem jsou hlavně zdravotní problémy, které měla v prosinci kvůli svému těhotenství. Soukromá oslava se bude podle královského paláce konat v sídle Williama a Kate na ostrově Anglesey na severu země, blízko základny královského letectva RAF, kde princ William slouží jako pilot vrtulníku záchranné služby.