Arkansas popravil čtvrtého vězně během osmi dnů

Americký stát Arkansas ve čtvrtek usmrtil již čtvrtého vězně během osmi dnů, čímž završil plánovanou sérii poprav. Smrt osmatřicetiletého odsouzeného vraha Kennetha Williamse byla poslední popravou vykonanou před vypršením lhůty použitelnosti midazolamu, jedné z látek užívaných do smrtících injekcí. Arkansas původně plánoval popravit osm lidí, ve čtyřech případech však výkon trestu odložila odvolání či stížnosti.

Williams byl odsouzen za vraždu dozorce, který zemřel při jeho útěku z vězení v roce 1999. Tehdy si Williams odpykával doživotní trest za vraždu roztleskávačky.

Jeho poprava následovala tři dny poté, co dostali jen několik hodin po sobě smrtící injekci dva další vězni v Arkansasu. Tento stát tak provedl první dvojitou popravu na území USA za posledních 17 let.

První popravený ze čtveřice zemřel minulý čtvrtek.

Arkansaský guvernér Asa Hutchinson naplánoval popravy v krátkém rozmezí s ohledem na to, že na konci měsíce vyprší lhůta pro použití arkansaských zásob midazolamu. K podobně vysoké koncentraci poprav nedošlo v žádném americkém státě od doby, kdy nejvyšší soud v roce 1976 znovu povolil trest smrti.