Manning dostane kvůli kruté vazbě mírnější trest

Fort Meade (USA) - Americký vojenský soud snížil o 112 dnů jakoukoliv budoucí výměru trestu pro vojína Bradleyho Manninga, obviněného z předání tajných vojenských a diplomatických dokumentů serveru WikiLeaks. Soudkyně zdůvodnila své rozhodnutí poukazem na nepřiměřeně tvrdé podmínky Manningovy devítiměsíční vazby, jimiž byl podle ní ještě před procesem „nezákonně potrestán“.

Manning je viněn z toho, že během své služby v Iráku v roce 2010 stáhl z vojenské sítě desítky tisíc tajných dokumentů o válkách v Iráku a v Afghánistánu a zhruba čtvrt milionu tajných depeší americké diplomacie. Všechny materiály poté údajně poskytl serveru WikiLeaks, který je pak zveřejnil.

Tvrdé podmínky vazby měly zabránit sebevraždě, tvrdí žalobci

Proces, v němž je obžalován ve 22 bodech, včetně napomáhání nepříteli, má před vojenským soudem začít 6. března. Vojínovi hrozí až doživotní vězení. V prosinci jeho obhájce požadoval zrušení všech obvinění právě kvůli tomu, že byl devět měsíců ve věznici v Quantiku ilegálně trestán tvrdými podmínkami vazby a špatným zacházením. Žalobci se naopak snaží dokázat, že Manning musel být držen v restriktivních podmínkách, aby si neublížil nebo nespáchal sebevraždu.

  • Vojín Manning se po svém zadržení chtěl oběsit na prostěradle autor: William Hennessy, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4184/418303.jpg
  • Bradley Manning před soudem zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4180/417997.jpg
  • Manning předvádí soudu podmínky ve vazbě zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4180/417995.jpg
  • Bradley Manning před soudem zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/42/4180/417994.jpg

Soudkyně Lindová ve svém zdůvodnění uznala „legitimní zájem vlády“ na držení vězně v takovém režimu, aby se zajistilo jeho postavení před soud a zabránilo mu v případné sebevraždě. Nařídila nicméně zkrácení budoucího Manningova trestu o 112 dnů, což odpovídá době, po kterou byl Manning navzdory názoru psychiatrů držen v přísné izolaci.

Vojín musel na noc odevzdat veškeré prádlo  

Manning uvedl, že krátce po svém zadržení zvažoval sebevraždu. Řekl, že si udělal v cele na americké základně v Kuvajtu na prostěradle smyčku krátce poté, co byl v květnu 2010 v Iráku zatčen. Když byl následně přepraven do Virginie, tak se vězeňské úřady obávaly, že spáchá sebevraždu, a umístily ho proto na samotku. Po týdnu byl jeho režim poněkud uvolněn s tím, že v jeho případě hrozí jen riziko, že si sám ublíží.

Manning zdůrazňuje, že ani v jednom případě hodnocení neodpovídalo skutečnosti, protože po převezení z Kuvajtu již na sebevraždu nepomýšlel. Řekl, že byl pak držen v absurdních podmínkách. Byl devět měsíců zavřen na samotce 23 hodin denně a musel v noci odevzdávat veškeré prádlo.

Vydáno pod