Za havárii letadla na Vnukovu může vadný motor

Moskva - Závada na zpětném chodu motoru, který letouny užívají při brzdění na přistávací dráze, byla pravděpodobnou příčinou havárie letadla Tu-204, ke které došlo v prosinci na moskevském letišti Vnukovo. Při nehodě zamřelo pět lidí. Po technickém letu z Pardubic stroj společnosti Red Wings s osmičlennou posádkou vyjel po přistání z dráhy, rozlomil se a začal hořet.

„Nejpravděpodobnější příčinou havárie byla závada zpětného chodu, který posádce pomáhá zastavit stroj na dráze,“ napsal ruský list Kommersant s odvoláním na experty, kteří se vyšetřováním nehody zabývají.

Pilot provedl přistávací manévr bezchybně, i když rychlost v okamžiku dotyku podvozku se zemí byla mírně vyšší, než ukládají normy. Podle odborníků ale tato okolnost na přistání neměla vliv, protože prázdné letadlo mělo k dispozici dostatečně dlouhou dráhu.

Porucha zpětného chodu byla hned po havárii označována za jednu z jejích nejpravděpodobnějších příčin. Ruský stroj na konci dráhy prorazil ochrannou bariéru, která rušné vnukovské letiště odděluje od příměstské silnice. Na místě zahynuli čtyři členové posádky, pátý zemřel o den později v nemocnici.

Podle ruské agentury ITAR-TASS je zdravotní stav tří přeživších členů posádky „středně těžký“. Bezprostředně po katastrofě lékaři označovali stav dvou z nich za kritický.