Kurily navštíví japonská delegace, Rusko zajistí přímý let pro bývalé obyvatele, dohodli se Putin s Abem

Soukup z Hospodářských novin: Jde o symbolické kroky (zdroj: ČT24)

Rusko a Japonsko činí pokroky na cestě k mírové dohodě, kterou ještě od konce druhé světové války neuzavřely kvůli sporu o jihokurilské ostrovy. Po svém rozhovoru v Moskvě to podle médií konstatovali ruský prezident Vladimir Putin a předseda japonské vlády Šinzó Abe. Informovali o chystané japonské delegaci na ostrovech a zajištění přímého letu pro bývalé obyvatele Kuril. Pokud jde o situaci kolem Severní Koreje, vyzvali všechny strany, aby se „zdržely válečné rétoriky“.

Je jasné, že Moskva v nějakém střednědobém horizontu žádné ostrovy nikomu neodevzdá. Japonský plán je vytvořit takovou provázanost, že by to do určité míry bylo jedno, jak z ekonomického, tak z humanitárního hlediska. A aby ten rozvoj byl takový, že někdy v budoucnu by se ty ostrovy mohly vrátit. Ale to je dlouhodobá strategie.
Ondřej Soukup
redaktor Hospodářských novin

Přes optimistická prohlášení obou představitelů o odhodlání dál rozvíjet vzájemně výhodnou spolupráci a společně řešit jakékoli dvoustranné problémy se však po jednání představitelů Ruska a Japonska potvrdil předpoklad komentátorů, že výraznější pokrok nelze očekávat ani tentokrát.

Nicméně Putin i Abe oznámili, že letos Jižní Kurily navštíví japonští představitelé a podnikatelé, aby na místě „zjistili konkrétní možnosti spolupráce“. Podle šéfa Kremlu by to mělo být v létě, podle japonského premiéra ještě do konce května.

Putin kromě toho také sdělil, že Rusko z humanitárních pohnutek zajistí přímý let pro bývalé japonské obyvatele ostrovů, aby mohli navštívit hroby svých předků.

Spor o jihokurilské ostrovy rozděluje Rusko a Japonsko od války, kdy je obsadila Rudá armáda. V roce 1945 Sovětský svaz tato teritoria anektoval, ale nadále si je nárokuje Japonsko. Konflikt brání uzavření mírové dohody, přestože obě strany deklarují zájem spor řešit. Návrhy z Moskvy i Tokia, označované často za kompromisní, zatím k pokroku nevedly.

Návštěva japonského premiéra v Moskvě začala optimistickým prohlášením kremelského hostitele, který při uvítání s uspokojením konstatoval, že rozvoj vztahů postupuje vpřed. Japonsko přitom označil za „dobrého souseda a perspektivního partnera“ Ruska.

Abe podle ruských médií dal v této souvislosti najevo, že chce mluvit hlavně o uzavření mírové smlouvy, jejíž absence vztahy obou zemí stále komplikuje.

Oba politici vyzvali k obnově rozhovorů o KLDR

Dalším významným tématem setkání Putina a Abeho bylo napětí kolem KLDR, které se v poslední době prudce vystupňovalo. Oba politici nad vzniklou situací vyjádřili znepokojení a vyzvali k obnovení šestistranných rozhovorů za účasti Severní a Jižní Koreje, USA, Ruska, Číny a Japonska.

„Vyzýváme všechny státy zapojené do regionálních záležitostí, aby se zdržely válečné rétoriky a snažily se o klidný, konstruktivní dialog. Jako společný úkol vidím co nejrychlejší obnovení šestistranných rozhovorů,“ uvedl Putin podle agentury TASS.

Abe k tomu řekl, že se s ruským prezidentem dohodli, že jejich země „budou spolupracovat a naléhat na KLDR, aby plně respektovala rezoluce Rady bezpečnosti OSN a zdržela se dalších provokačních akcí“.

Putin novináře mimo jiné také informoval, že se s Abem letos chtějí setkat ještě dvakrát. Nejprve na červencovém summitu skupiny G20 v Hamburku a pak na podzim na ekonomickém fóru ve Vladivostoku.