Zahrajte si žolíky: S Asadem i proti němu

Damašek – Spojené státy se prý chystají vydat hrací karty s fotkami hledaných osobností syrského režimu. Podle listu Aš-Šark al-Avsat má být jedničkou prezident Bašár Asad, dvojkou pak jeho bratr a velitel republikánské gardy Máhir Asad. Podobné karty nechal Washington vytisknout v roce 2003 s iráckými pohlaváry. Pracuje se už údajně na stovce karet, na nichž bude fotografie a základní životopisné informace o dotyčném.

O tom, jak chtějí postupovat v Sýrií, mají USA informovat podrobně v blízké době. Vybrané osoby budou moci případný postih zmírnit, rozhodnou-li se spolupracovat s vyšetřovateli. Smyslem je zřejmě pobídnout okruh lidí kolem syrského prezidenta Bašára Asada přestat podporovat režim. V článku londýnského listu se spekuluje také o tom, že ti členové Asadova alávitského vládnoucího klanu, kteří nejsou zapojeni do zabíjení občanů, mají dostat „příležitost přežít“. Dle rozvědek mnozí alávité stojí za Asadem už jen ze strachu z pomsty ostatního obyvatelstva v případě pádu vlády.

Jedničkou v balíčku karet bude Bašár Asad, dvojkou pak jeho bratr a velitel republikánské gardy Máhir Asad. Finančník provládních milicí šabíha a bohatý obchodník Ramí Machlúf má dostat trojku, na čtvrtém místě by pak měl být Asadův zvláštní bezpečnostní poradce Alí Mamlúk. Na dalších místech jsou pak zástupce ředitele národního bezpečnostního úřadu Abdal Fatah Kudsíja a ministr vnitra Muhammad Ibráhím Šaar.

Z Nizozemska, Německa i USA míří do Turecka rakety Patriot

Z nizozemské základny Vredepeel v pondělí vyrazily kamiony s raketami Patriot, které budou umístěny na západě Turecka k ochraně turecké hranice před palbou ze Sýrie. Spolu s technikou se do Turecka vydává 300 nizozemských vojáků. Rakety s obslužným a ochranným personálem o síle více než tisíce vojáků Turecku kromě Nizozemska dodají také USA a Německo. O ochranu před možnou raketovou hrozbou ze Sýrie požádala Ankara NATO jako jeho členský stát, ministři zahraničí aliance tureckou žádost schválili 4. prosince.

Dvě nizozemské baterie raket Patriot byly převezeny v pěti konvojích o celkem 160 vozidlech z armádní základny Vredepeel u Eindhovenu do přístavu Eemsahven na severu země. Tam budou podle očekávání v úterý naloženy na loď a vydají se na dvoutýdenní cestu do Turecka, kam mají dorazit 22. ledna, napsala agentura Reuters.