Zpravodaj ČT Szántó k Sýrii: Jedinou možností je teď zabetonovat frontové linie

Zpravodaj ČT Szántó komentuje rozložení sil v Sýrii (zdroj: ČT24)

Chemické útoky i bombové atentáty na evakuované civilisty a miliony lidí bez domova. Syrská občanská válka se stále nechýlí ke konci. Skupiny takzvaných umírněných rebelů i radikálů ovládají rozsáhlá území hlavně na západě země. „Jedinou nadějí je jakési zabetonování frontových linií,“ míní zpravodaj ČT Jakub Szántó. Až pak mohou přijít bolestivá politická jednání.

Skoro 90 lidí včetně třiceti malých dětí v Chán Šajchúnu zabil sarin, potvrdila týden po Organizaci pro zákaz chemických zbraní i Paříž. Podle francouzské vlády šlo o smrtící chemickou látku ze syrských vojenských laboratoří.

„Víme, že syrská vláda podváděla během nucené demontáže laboratoří. Mezinárodní inspektoři po roce prohlásili, že vědí o zbytkových zásobách chemických zbraní,“ upozornil expert z Institutu boje proti terorismu Ely Karmon.

Zatím ale není jasné, kdo má na svědomí další zvěrstvo, které otřáslo Sýrií i světem: sebevražedný útok proti humanitárnímu konvoji, při němž zahynulo 126 převážně šíitských civilistů. Vše ukazuje na islamistické teroristy, kteří jsou proti transferům etnických skupin. Ti spolu s nacionalistickými rebely dál ovládají rozsáhlá území na jihu i severozápadě země.

„Islámský stát a Džabhat an Nusra mají největší válečné zkušenosti, mladí rekruti se proto hlásí k nim. Na mnoha místech jsou smíšené jednotky, kde Džabhat an Nusra a Svobodná syrská armáda bojují společně,“ podotkl bývalý důstojník izraelské rozvědky a expert na globální džihád Aviv Oreg.

Vysoce postavený důstojník izraelské armády mezitím velmi neobvykle přiznal rozsah leteckého úderu před měsícem na cíle v sousední Sýrii. Během náletu na armádní základnu měly izraelské stroje zničit stovku raket určených pro libanonský Hizballáh. Ten se spolu s Íránci snaží uchytit na Golanských výšinách hned vedle Izraele.

Situace na syrském bojišti je velmi nepřehledná a nevypadá to, že by se šestiletý konflikt blížil ke konci. „Počet mrtvých přesáhl 400 tisíc, což je otřesné číslo, více než polovina předválečné populace Sýrie je na pochodu,“ konstatoval zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Po dobytí klíčového syrského města Aleppa ke konci loňského roku to vypadalo, že se miska vah obrací směrem k Asadovým silám, ani na západě Sýrie ale není vítězství režimu stále na dosah, upozornil novinář.

„Frakce nacionalistických či islamistických rebelů ovládají opravdu značná území. Režim nemá ani přes íránskou a ruskou pomoc dostatek sil na to ovládnout tuto část bojiště. A samozřejmě tu jsou na severu země Syrské demokratické síly, tedy Kurdové,“ konstatoval Szántó.

Nyní je podle něj jedinou nadějí zabetonování frontových linií, jakási libanonizace konfliktu, aby se zastavil postup jednotlivých stran a potom mohlo být zahájeno pravděpodobně velmi bolestivé a velmi složité politické jednání. „V této situaci ale bohužel zdaleka nejsme,“ podotkl zpravodaj.

Rozdělení sil v Sýrii
Zdroj: sharqforum.org