Odpalovací zařízení, střely i radar. První část štítu THAAD dorazila na jihokorejskou základnu

USA rozmisťují první části protiraketového štítu v Jižní Koreji (zdroj: ČT24)

Kontejnery s první částí kontroverzního amerického protiraketového štítu THAAD dorazily na místo svého určení na základně na jihovýchodě Jižní Koreje. Štít má být funkční v řádu dní. Oznámení přišlo pouhý den poté, co Severní Korea uspořádala u příležitosti 85. výročí založení své armády rozsáhlé vojenské cvičení s ostrými střelbami. Proti štítu protestovaly dvě stovky převážně místních obyvatel.

O rozmístění štítu THAAD už v únoru jednal v Soulu na své první zahraniční cestě ve funkci americký ministr obrany James Mattis.

Proti záměru vybudovat protiraketový štít na jihokorejském území protestovaly kromě KLDR také Čína a Rusko, které již dříve varovaly, že přijmou blíže neupřesněná protiopatření. Mattis ale prohlásil, že žádná jiná země si nemusí kvůli štítu THAAD dělat obavy. Ačkoli zcela hotový by systém měl být do roka, provozuschopný bude podle velitele americké tichomořské flotily Harryho Harrise již za několik dní.

Admirál Harris v americkém Kongresu prohlásil, že Spojené státy jsou schopné ubránit proti případnému severokorejskému raketovému útoku jakoukoli ze svých letadlových lodí. Zároveň ale navrhl zvážit rozmístění dodatečných protiraketových systémů na Havaji.

„Nesdílím vaše přesvědčení, že se KLDR nepokusí napadnout Spojené státy, jakmile k tomu bude mít prostředky,“ řekl zákonodárcům Harris. Hovořil také o tom, že USA nemají zájem srazit severokorejského vůdce Kim Čong-una na kolena, chtějí ho ale přivést k rozumu.

Srovnání armád Severní a Jižní Koreje
Zdroj: Mezinárodní institut pro strategická studia

První část štítu přivezlo šest nákladních aut, několik lidí protestovalo

Výzbroj severokorejské armády
Zdroj: ČT24

Tisková agentura Jonhap uvedla, že části systému dorazily do provincie Kjongsang pukdo na jihovýchodě země. Jednat by se mělo o šest odpalovacích zařízení, několik protiraketových střel a nejméně jeden radar. Na místo určení dorazilo šest nákladních vozů. Proti jejich příjezdu protestovalo několik lidí.

Převoz zabezpečovalo 8000 policistů a silnice vedoucí na základnu byla zablokována. Zhruba dvě stovky místních obyvatel se shromáždily u tamějšího kulturního střediska a proti umístění štítu protestovaly. Spoluorganizátor protestů agentuře Reuters sdělil, že 10 demonstrantů bylo při srážkách s policií zraněno a někteří utrpěli zlomeniny. Mluvčí místní policie agentuře sdělil, že nasazené pořádkové síly už byly staženy, o raněných jej nikdo neinformoval.

Koreanista Jaromír Chlada: Rozmístění systému přinese do regionu velkou nerovnováhu (zdroj: ČT24)
Celý spor tkví v tom, že Severokorejci chtějí bilaterální jednání se Spojenými státy, aby došlo k nějakému uzavření příměří, které by ukončilo korejskou válku. USA na to kontrují: ‚My s vámi budeme přímo jednat, až přerušíte jaderný program.‘ (…) V tom leží celý ten spor, který nemá řešení, pokud jedna nebo druhá strana nějak zásadně nezmění postoj.
Jaromír Chlada
koreanista

Proti rozmístění štítu se vyjádřil i favorit nadcházejících prezidentských voleb, vůdce liberální opozice Mun Če-in. Jeho mluvčí k doručení první části štítu prohlásil, že „vůbec nebere v potaz budoucí vládu a to není správné“. Mun Če-in požaduje, aby byla instalace zařízení pozastavena až do rozhodnutí administrativy příštího prezidenta. Prezidentské volby se budou konat 9. května.

Severokorejská armáda – jednotlivé složky
Zdroj: Mezinárodní institut pro strategická studia

Kritické stanovisko zaujal i Peking. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Spojené státy a Jižní Koreu vyzval, aby obranný systém stáhly.

Šámalová: Peking hrozí, že přijme nezbytné kroky na obranu svých zájmů (zdroj: ČT24)

Se Severní Koreou, proti které je THAAD namířen, je Jižní Korea od korejské války z let 1950 až 1953 technicky ve válečném stavu, protože konflikt byl ukončen pouze podpisem příměří, nikoli řádnou mírovou dohodou.

O situaci na Korejském poloostrově bude ve středu ve 23:00 našeho času informovat americkou Sněmovnu reprezentantů ministr zahraničí Rex Tillerson, ministr obrany James Mattis, šéf zpravodajských služeb Dan Coats a předseda sboru náčelníků štábů armády USA Joseph Dunford.

Už v úterý podobné setkání uspořádala americká vláda také pro členy Senátu. Spojené státy dávají najevo rostoucí znepokojení z raketových a jaderných testů severokorejského režimu.

Hlavní základny USA v Tichomoří
Zdroj: Militarybases.com