Obama navrhl nové šéfy obrany a CIA

Washington – Americký prezident Barack Obama vybral na post šéfa zpravodajské služby CIA svého 57letého protiteroristického poradce Johna Brennana. Na post ministra obrany se rozhodl nominovat 66letého Chucka Hagela. Nominace oznámil oficiálně dnes v podvečer. Kandidáty ale ještě musí schválit Senát.

Brennanův předchůdce David Petraeus odstoupil počátkem listopadu z funkce kvůli mimomanželskému vztahu s Paulou Broadwellovou, která o něm napsala životopisnou knihu. Případ vzbudil v USA velkou pozornost, především proto, zda Petraeusova nevěra neohrozila národní bezpečnost. Bývalý šéf CIA ale tvrdí, že své někdejší milence žádné tajné informace nepředal.

Petraeuse dočasně zastupuje Michael Morell, který byl v USA považován za hlavního kandidáta na šéfa tajné služby. Obama se však rozhodl nominovat Brennana, který má za sebou čtvrtstoletí práce u CIA a jejím šéfem se mohl stát již před čtyřmi lety. Tehdy o něm po svém prvním zvolení prezidentem Obama uvažoval také, Brennan se však o post ucházet odmítl kvůli tomu, že byl spojován s kontroverzními praktikami při výsleších CIA během vlády prezidenta George Bushe mladšího. Svůj podíl na tvrdém zacházení s vězni včetně waterboardingu Brennan ale odmítá.

Obama navrhl i nového ministra obrany

Šéfa mění i ministerstvo obrany. Obama do funkce navrhl bývalého republikánského senátora Chucka Hagela. Ten mimo jiné sloužil i ve Vietnamu, čelil v minulosti kritice za nedostatečnou podporu Izraele a zpochybňování sankcí vůči Íránu. Ve funkci nahradí Leona Panettu, který odchází do důchodu.

Kvůli nominaci Hagela se ale čeká kritika ze strany části americké politické scény. Někdejší republikánský senátor má totiž podle části republikánů málo vstřícný vztah k Izraeli, klíčovému americkému spojenci na Blízkém východě. „Pokud bude Chuck Hagel potvrzen, stane se nejvíc nepřátelským ministrem obrany vůči Izraeli v našich dějinách,“ myslí si republikánský senátor Lindsey Graham.

Chuck Hagel
Zdroj: ČT24/hagel.senate.gov

Na ministerstvo zahraničí se po sérii zdravotních potíží vrátila Hillary Clintonová. Za tři týdny ale předá agendu Johnu Kerrymu. Prarodiče předsedy zahraničního výboru Senátu a kandidáta na prezidenta, přišli do Ameriky z Bruntálska. Po Madelaine Albrightové tak může být Kerry dalším americkým ministrem zahraničí s kořeny v České republice.