Asad přišel s „mírovým plánem“. Opozice trvá na jeho rezignaci

Damašek - Syrský prezident Bašár Asad dnes v prvním veřejném projevu po sedmi měsících vyzval k úplné národní mobilizaci proti povstalcům, které označil za „boží nepřátele a loutky v rukou Západu“. Konflikt mezi syrským režimem a povstalci trvá již 21 měsíců, za tu dobu podle OSN už zemřelo na 60 tisíc lidí. V případě příměří navrhl uspořádat konferenci na usmířenou s těmi, kteří „nezradili Sýrii“. Po ní by byla utvořena nová vláda, sepsána nová ústava a následovala by i amnestie. Opozice jeho „mírový plán“ odmítla, jednání o příměří prý nezahájí dřív, než syrský vůdce odstoupí.

Bašár Asad dnes prohlásil, že je od počátku povstání připraven jednat o politickém řešení, zatím však prý nenašel partnera. Opozici označil za loutky stvořené západem, Sýrie podle něj bude jednat pouze „s pánem, nikoliv služebníky“. Kritizoval také postoj Západu a ocenil Rusko, Čínu a Írán za to, že jsou proti vměšování do syrských záležitostí.

„Toto je konflikt těch, kteří se chtějí mstít na lidech, aby rozbili Sýrii. Jsou to nepřátelé lidu a boží nepřátelé. A nepřátelé Boha půjdou do pekla,“ zdůraznil Asad podle americké CNN.

První krok ke uklidnění situace v zemi by podle Asada měly učinit západní a regionální mocnosti tím, že přestanou finančně a zbraněmi podporovat opozici. Poté by měly být ukončeny „teroristické operace“. Následně by prý bylo možné přistoupit ke konferenci na usmíření.

Povstalci Asadovy návrhy odmítají

Syrská opozice návrhy, které prezident označil za svůj „mírový plán“, nedlouho poté odmítla. Jde mu podle ní o to, aby překazil diplomatické snahy směřující k ukončení bojů. "Asad prostě chtěl, aby iniciativou, kterou navrhl, přerušil cestu k politickému řešení, které
by mohlo být výsledkem nadcházejícího americko-ruského setkání s (vyjednavačem OSN Lachdarerm) Brahímím," uvedl mluvčí Národní koalice sil revoluce a syrské opozice (NCSROF). Asad podle něj musí odejít. 

V roce 2013 byl jeho režim obviněn vládami některých členských států OSN z použití mezinárodně zakázaných chemických zbraní.
Zdroj: ISIFA/EPA/YAHYA ARHAB

Haitham Al-Maleh, člen opoziční NCSROF:

„Asad řekl, že zůstane u moci a chce, aby se opozice zapojila do dialogu. Ale jak může čekat, že něco takového uděláme? Že budeme jednat s tím zabijákem, který nerespektuje žádné zákony?“

Britský ministr zahraničí William Hague označil slova Asada za prázdné sliby reforem, kterými nikoho neoklame. Za násilí a útisk v Sýrii je podle něj zodpovědná právě hlava státu.

Asad: Musíme soustředit všechny prostředky na vítězství

Po týdnech, ve kterých se syrský prezident stále více stahoval do soukromí, nedával rozhovory a neobjevoval se ani ve státní televizi, přišlo první velké vystoupení. Asad dnes projev pronesl v přímém přenosu z budovy damašské opery. Zde mimo jiné vyzval k národní jednotě. „Jsme ve stavu opravdové války, a to v každém smyslu toho slova. A když jsme ve válce, veškerá naše politika musí být soustředěna k vítězství této války.“ Prezidentův projev byl několikrát přerušován nadšeným potleskem několika stovek příznivců, v opeře ho přivítali se zaťatými pěstmi a skandovali „bůh tě ochraňuj“.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Bašár Asad, syrský prezident:

„Dnes jsem ve vašich tvářích viděl bolest a utrpení. Když se podívám do očí syrských dětí, tak už nevidím nevinné výrazy. Neslyším nevinný smích. Nevidím je hrát si v ulicích.“

Obyvatele Sýrie Asad pobídnul k obraně země všemi možnými prostředky. „Národ je nade vše a my ho musíme chránit,“ uvedl. Čekání na pomoc z venku podle něj zem „povede pouze do neštěstí.“

Bezmála dvouletý konflikt mezitím vyhání z domovů další uprchlíky. Ze Sýrie už jich uteklo víc než půl milionu a podle pozorovatelů by se toto číslo mohlo v dalších měsících až zdvojnásobit. Lidé míří většinou do Libanonu, Turecka nebo Iráku. „Setkáváme se dnes a utrpení drtí naši zemi,“ uvedl Bašár Asad na začátku své řeči. Povstalce obvinil z toho, že berou lidem jídlo, brání dětem chodit do školy a přerušují dodávky elektřiny. „V ulicích naší země chybí bezpečí a stabilita,“ postěžoval si syrský vůdce.

Ilustrační foto
Zdroj: EPA/JAMAL NASRALLAH

Tvrdé boje v Sýrii pokračovaly i dnes. Povstalci hlásí střety především z jižní provincie Dará, kde konflikt v březnu 2011 začal, a částí hlavního města Damašku. Tam dnes byly podle zpráv z Twitteru od rána uzavřené ulice.

Mezinárodní tlak na Asada roste

Zástupci světových velmocí se marně snaží v zemi vyjednat příměří. Zmocněnec OSN Lachdar Brahímí navrhuje vytvoření přechodné vlády a zorganizování voleb. Na to ale Asad odmítá přistoupit.

Brahímí jednal s Asadem
Zdroj: ČTK/AP/SANA

Poslední vývoj v diplomatických kruzích ovšem naznačuje, že Asad by mohl být k uzavření příměří s povstalci přinucen. Podpora jeho hlavního spojence Ruska, které v Radě bezpečnosti OSN doposud blokovalo všechny rezoluce, totiž začíná pomalu slábnout.

V polovině prosince nejprve náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov připustil, že syrský prezident ztrácí kontrolu nad svou zemí a že opozice může v konfliktu zvítězit. Koncem roku se pak Rusko oficiálně přizvalo hlavního šéfa syrské opozice Ahmada Muáze Chatíba na bilaterální jednání o řešení krize.

Nové vedení protiasadovské opozice, které se zformovalo na severu země, mezitím uznaly americká administrativa a Evropská unie.