S kým si volá Donald Trump? Po telefonu ho povzbuzuje magnát Murdoch nebo moderátor Fox News

Americký prezident Donald Trump má kromě svého bezprostředního politického týmu ještě neoficiální skupinu poradců, z nichž mnohé žádá o konzultaci nejméně jednou týdně. Každý týden si prý například šéf Bílého domu telefonuje s mediálním magnátem Rupertem Murdochem.

Murdoch Trumpa povzbuzuje, když se cítí bídně, a nabádá ho, aby se přednostně zabýval ekonomikou, napsal list The New York Times. Developer Richard LeFrak, další z neoficiálních poradců, naslouchá Trumpovým steskům, že stavba zdi na hranicích s Mexikem bude moc drahá. Moderátor stanice Fox News Sean Hannity upozorňuje hlavu státu, že dodržování slibu věrnosti republikánským zásadám je důležité, shrnuje newyorský list rady Trumpových přátel.

Oficiální poradní tým Bílého domu je nervózní, že prezident naslouchá hlasům, které poradci nemohou kontrolovat, což může mít nepředvídatelné následky. Znalost neoficiálních poradců, většinou bělochů staršího věku, je klíčová pro chápání Trumpových výroků a vzkazů na sociální síti Twitter, upozornil list. 

Deník uvádí jména asi dvaceti osob, které označuje za hlavní Trumpovy poradce, ať už formální či neformální. Kromě Murdocha a přítele z dětství LeFraka jsou mezi nimi bývalý šéf Trumpova volebního týmu Corey Lewandowski, bývalý šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich nebo zámožní podnikatelé Stephen Schwarzman, Carl Icahn či Steve Roth, který pomohl manželovi Trumpovy dcery Ivanky s finančními transakcemi. Roth radí prezidentovi USA s očekávaným balíčkem investic do infrastruktury. 

Jedním z přátel, s nimiž se Trump také radí, je multimilionář Thomas Barrack, který podle deníku doplňuje své e-maily nejmocnějšímu muži světa výrazy jako „Jsi jednička!“. Barrack Trumpovi doporučuje, aby se vyhýbal méně důležitým bojům. Kromě toho Barrack seznámil Trumpa s Paulem Manafortem, který pak vedl Trumpovu kampaň do Bílého domu. Manafort měl ale také před deseti lety pracovat na zvýšení Putinova vlivu ve světě.

Trumpova dcera Ivanka a její manžel a poradce prezidenta Jared Kushner
Zdroj: Reuters

 Trump naslouchá také první dámě Melanii, která svému manželovi radí s mediálním obrazem nebo vystupováním na Twitteru. Právě na základě jejích rad Trump na sociální síti zmírnil svou rétoriku, tvrdí The New York Times. V sobotu tak Trump vyjádřil podporu Dni Země.

Skupinu doplňují synové Donald mladší a Eric, guvernér New Jersey Chris Christie, který je podle deníku trnem v oku Trumpova zetě Jareda Kushnera, a šéf Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, jenž v průběhu kampaně proti Trumpovi vystupoval. Dnes jsou ale podle listu dobrými spojenci.