Trump nařídil přezkoumat další opatření Obamy. Zaměří se na firemní daně a finanční regulace

Prezident Donald Trump pátečním výnosem nařídil ministerstvu financí přezkoumat zásahy vlády svého předchůdce Baracka Obamy do pravidel firemního zdanění a některé finanční regulace zavedené po finanční krizi. Má jít o součást snahy jeho vlády o zmírnění firemní regulace s cílem podpořit hospodářský růst.

Nařízení se týká zejména kroků, jimiž se Obamova vláda snažila zabránit velkým společnostem v takvaných „inverzích“, tedy v přesunu daňového sídla do jiné země v rámci spojení se zahraniční firmou.

Za Obamy tento trend výrazně zesílil, protože Spojené státy jsou jednou z mála zemí, která při převodu zahraničních firemních výnosů domů vyžaduje zdanění peněz, které již byly zdaněny v zahraničí. Nové regulace podle Trumpa ubírají firmám a individuálním podnikatelům čas a peníze potřebné k vyplňování dodatečných osobních a firemních formulářů.

Ministerstvo financí by také mělo přezkoumat tu část rozsáhlého zákona o regulaci finančního sektoru z roku 2010, která umožňuje federálním orgánům vést řízenou likvidaci finančních podniků během ekonomických krizí v případě, že takové firmy jsou příliš velké a jejich pád by mohl ohrozit celou ekonomiku.

Další bod výnosu nařizuje přezkoumat proces, který určuje, které nebankovní společnosti jsou „systémově důležité“ a jejich bankrot by mohl ohrozit finanční systém.

Ministr financí Steven Mnuchin uvedl, že přezkum zajistí, aby daňoví poplatníci nemuseli dál nést náklady problémů velkých bank a finančních firem. „Prezident Trump je stoprocentně odhodlán zajistit, aby daňoví poplatníci nebyli ohroženi vládními sanacemi společností, které jsou příliš velké na to, aby padly,“ řekl ministr podle agentury AP.

Ministerstvo v této souvislosti prozkoumá, zda by nebylo lepší provést krachující finanční firmy upravenou formou bankrotového řízení. To si podle ministra možná vynutí novelizaci zákona o bankrotech.