Slovenský supermarket neprodává kondomy. Stojí totiž na církevním

Bratislava - S nepořízenou zřejmě odejde ten, kdo by si chtěl koupit kondomy v obchodním domě Tesco ve slovenské obci Ivanka pri Dunaji. Prodejna totiž stojí na pozemku, který si Tesco pronajalo od římskokatolické církve, a obě strany se prý dohodly, že kondomy se v obchodním domě prodávat nebudou - a v neděli bude zavřeno.

Tibor Hajdu z Bratislavské arcidiecéze slovenskému zpravodajskému serveru Sme řekl, že omezení nedělního prodeje je součástí nájemní smlouvy s Teskem. „Toto smluvní ustanovení jsme žádali vycházejíce z požadavku nedělního odpočinku, který vyplývá z desatera božích přikázání,“ prohlásil. Zákaz prodeje kondomů prodejní smlouva neupravuje. Jde prý o „džentlmenskou“ dohodu s řetězcem.

Představitelé jiných obchodních sítí na Slovensku uvedli, že takové podmínky pronájmu jsou ojedinělé. Slovenský web tvnoviny.sk ale napsal, že římskokatolické církvi vyšla vstříc i společnost Lidl, a to v případě dvou svých prodejen v Bratislavě, které také zůstávají v neděli zavřené. Celkem prý Bratislavská arcidiecéze takto upravila otvírací hodiny ve čtyřech obchodech. Jeden z nich prý ani nestojí na církevním pozemku, ale jen v bezprostřední blízkosti kostela.

V případě dlouhodobých pronájmů může pronajímatel omezovat sortiment nebo otevírací hodiny.