Clintonová propuštěna do domácí péče

New York – Nedávno hospitalizovanou americkou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou propustili newyorští lékaři ve středu z nemocnice domů. Hospitalizována tam byla od neděle kvůli krevní sraženině. Mluvčí Philippe Reines uvedl, že podle personálu nemocnice zaznamenala Clintonová zlepšení ve všech směrech a že lékaři věří v její plné zotavení. Přesné datum, kdy se ministryně vrátí do úřadu, zatím nebylo stanoveno.

Krevní sraženinu Clintonové způsobil otřes mozku, který ministryně nedávno utrpěla. Trombóza byla zaznamenána v žíle mezi jejím mozkem a lebeční kostí za pravým uchem. Clintonová podle lékařů neprodělala v důsledku sraženiny cévní mozkovou příhodu ani neurologické poškození.   

Ještě před oficiální zprávou o propuštění byla Clintonová spatřena v doprovodu dcery a manžela Billa, bývalého amerického prezidenta, jak nasedá před budovou nemocnice do automobilu. Po necelé hodině se však vrátila zpět. Podle agentury AP pouze přejížděla na jiné místo v nemocničním areálu. Až poté bylo rozhodnuto o jejím propuštění.

Pětašedesátiletá politička měla zdravotní potíže od počátku prosince. Nejprve omezila výkon své funkce kvůli vážnějšímu žaludečnímu virovému onemocnění. Poté utrpěla otřes mozku, když omdlela v důsledku dehydratace. Od té doby pracovala z domova.     

Clintonová by měla v příštích týdnech post ministryně opustit bez ohledu na své zdravotní problémy. Tento krok oznámila již předtím, než ji zdraví omezilo v práci. Jejím pravděpodobným nástupcem je demokratický senátor John Kerry, jehož v prosinci nominoval do funkce prezident Obama. 

Presbyteriánská nemocnice v New Yorku, kde byla Hillary Clintonová hospitalizována
Zdroj: Anthony Behar/ISIFA/SIPA