AIDS vymýtíme bylinkami, slibuje gambijský prezident

Banjul – Na klinice s 1111 lůžky v Gambii budou léčit AIDS bylinkami. Nemocnici se rozhodl vybudovat gambijský prezident Yahya Jammeh, který už před pěti lety oznámil, že našel lék z vařených bylinek, který je účinný proti AIDS. Podle OSN a Světové zdravotnické organizace (WHO) je ale tato neortodoxní léčba nebezpečná především proto, že vyžaduje, aby pacienti přestali užívat antiretrovirotika, takže budou náchylnější vůči infekcím.

„Až se tento projekt naplní, hodláme léčit 10 000 pacientů s HIV/AIDS každých šest měsíců s pomocí přírodní medicíny,“ řekl v úterý v novoročním projevu prezident. Dodal, že nemocnice by měla být otevřena v roce 2015.

Jammeh loni v říjnu uvedl, že 68 pacientů podstupujících novou léčbu už bylo vyléčeno a propuštěno z nemocnice. Jde podle něj o sedmou skupinu vyléčených od doby, kdy bylinková léčba před pěti lety v zemi začala.

Gambijský prezident není sám, kdo v Africe sklízí kritiku za propagaci síly přírodní medicíny v léčbě AIDS. Vláda bývalého jihoafrického prezidenta Thaba Mbekiho se stala terčem posměchu za popírání spojitosti mezi virem HIV a nemocí AIDS a také za doporučování nesmyslných „léčivých“ prostředků, jako je kořen červené řepy, namísto mezinárodně prověřených léků.