Libyjci čtou dříve zakázané knihy stylově v kavárnách

Tripolis - Libyjci prahnou po nových informacích. Po uvolnění režimu a pádu tamního vůdce Muammara Kaddáfího se uvolňuje i svoboda slova. Knihy se dříve cenzurovaly, nyní ale lidé čtou, co chtějí. Díky tomu se v zemi otevírají i speciální kavárny.

Stále víc Libyjců tráví svůj volný čas s knihou u kávy. Salah Hassan Alkwidi se myšlenky chytil a vytvořil podnikatelský projekt, který dodává knižní tituly. Ty si mohou zájemci zdarma půjčit. „V kavárnách jsou různé druhy knih - od náboženských, politických, až po ekonomické. Lidé si mohou přečíst také něco o sportu a zdraví. Chceme jim zpřístupnit jednoduché a snadné knihy,“ řekl manažer projektu.

Libyjci neskrývají nadšení. „Z knížek se můžu něco naučit, myslím si, že je to velmi užitečné. Doufám, že všechny kavárny v Libyi budou podobné této. Když jsem sem přišel, dal jsem si kávu a začetl se. Našel jsem přesně tu knihu, kterou jsem chtěl,“ podotkl obyvatel Tripolisu.

V Libyi se otvírají speciální kavárny (zdroj: ČT24)

Vzdělávat a zase vzdělávat

Neradují se ovšem jen lidé, ale i knihkupci. Těm totiž rostou tržby. Podle nich je největší zájem o historické tituly nebo o knížky autorů, kteří kvůli režimu odešli do zahraničí. „Myšlenkou projektu je vzdělávání lidí. Cílem je změnit jejich návyky a chování a přinést jim třeba nové nápady. Chceme, aby lidé přestali myslet negativně,“ konstatoval Alkwidi.

První kavárna vznikla v hlavním městě, teď jsou jich ale po celé zemi skoro dvě desítky. Majitel nechce přitom zůstat jen u kaváren - nové informace bude předávat lidem třeba i ve věznicích nebo v nemocnicích. 

Libyjci čtou knihy v kavárnách
Zdroj: ČT24
Vydáno pod