Muže, kteří znásilnili mladou Indku, nechce nikdo obhajovat

Dillí - Právníci registrovaní u indického soudu, který bude řešit případ brutálně znásilněné studentky, předem odmítli hájit šestici mužů obviněných z účasti na hromadném znásilnění a vraždě 23leté ženy. Jednání u okresního soudu ve čtvrti Saket v jižní části indické metropole Dillí začne ve čtvrtek formálním přečtením obžaloby.

Indická policie zveřejnila další podrobnosti o průběhu útoku. Podle policejních záznamů byla mladá žena téměř hodinu hromadně znásilňována a bita železnými tyčemi. Poté ji útočníci vyhodili z jedoucího autobusu, jehož řidič se ji vzápětí pokusil přejet. Přítel dívky, který byl rovněž terčem násilností, oběť údajně na poslední chvíli vytáhl zpod kol vozidla.

„Žena a její přítel byli svlečeni a vyhozeni z autobusu. Muž ženu strhl stranou, když viděl, že se autobus otáčí a chystá se ji přejet,“ napsal list The Indian Express. Deník The Times of India uvedl, že autobus, kterým oběť cestovala, byl soukromý a že jeho řidič se na znásilňování rovněž podílel. Dalšími útočníky byli patrně jeho přátelé, které vzal na projížďku. Řidič se po činu údajně také pokusil zničit důkazy, když se vozidlo snažil umýt a spálil oblečení napadené.

Policisté dále sdělili, že mladá žena se útočníkům bránila a tři z nich kousla. Tato zranění, stejně jako krev, sperma a vzorky vlasů, budou společně se svědectvím ženina přítele hlavním důkazními materiály v procesu proti obviněným, oznámily policejní zdroje. Žena utrpěla při napadení tak vážná zranění, že jí musela být odebrána část střev. Podstoupila tři velké operace a před převozem do nemocnice v Singapuru ji rovněž postihl infarkt.

Indové demonstrují za přísnější tresty za znásilnění
Zdroj: Rajesh Kumar Singh/ČTK/AP

Nový zákon asi ponese dívčino jméno

Rodina oběti vyjádřila souhlas s tím, aby byl nový zákon postihující znásilňování pojmenován po dívce. Indický státní ministr pro lidské zdroje Šaši Tharúr předtím z tohoto důvodu vyzval úřady ke zveřejnění jména oběti. „Nechápu, v čím zájmu je, aby oběť hromadného znásilnění z Dillí nadále zůstávala v anonymitě. Proč nezveřejnit její jméno a uctít ji jako skutečnou osobu s vlastní totožností?“ napsal ministr na Twitteru. Pokud její rodiče nebudou nic namítat, měl by být zákon pojmenován po ní, napsal Tharúr.

Věk jednoho z podezřelých se teprve bude zkoumat

Pět mužů čelí v případu obvinění ze znásilnění, vraždy a únosu. Prokuratura pro ně bude pravděpodobně žádat trest smrti. Šestý obviněný je zřejmě nezletilý, takže by měl být souzen soudem pro mladistvé. Jeho věk ale ještě musí potvrdit testy vzorků odebraných z jeho kostí.

„Rozhodli jsme se, že žádný advokát se nepřihlásí jako obhájce násilníků, protože by to bylo nemorální,“ řekl jeden z právníků Sandžaj Kumár. Podle Kumára 2 500 advokátů registrovaných u soudu ve čtvrti Saket se rozhodlo od případu „distancovat“, aby bylo možné „dát rychlý průběh spravedlnosti“. Obviněným tedy přidělí obhájce vláda.

Děsivý útok z 16. prosince vyvolal v Dillí i na dalších místech v Indii v minulých dnech rozsáhlé protestní akce a přitáhl pozornost k rozšířenému zneužívání žen v zemi. Dnes se tisíce indických žen shromáždily v Dillí u památníku věnovaného vůdci boje za nezávislost Mahátmovi Gándhímu, kde žádaly lepší ochranu jejich bezpečí.