Alkohol otrávil dalšího Poláka

Varšava - V polském Miechówě zemřel v úterý večer po požití alkoholu 44letý muž, dva jeho přátelé skončili v nemocnici. Policie nyní zkoumá lihoviny, které muži popíjeli, panuje podezření na otravu metylalkoholem.

Během vánočních oslav zemřelo v Polsku několik lidí po požití nekvalitního alkoholu a stopy vedly i do Čech. Ve Stargardu přišlo kvůli toxickému alkoholu o život pět účastníků jednoho večírku, další dvě oběti hlásily úřady ve Hnězdně.

V pondělí byla provedena pitva tříčlenné rodiny, která ve vánočním týdnu v obci Golkowice zemřela po vypití alkoholu. Laboratorní výsledky, které mají objasnit příčinu smrti, nejsou zatím k dispozici. Podezření však padá na pančovaný alkohol z Česka. Policisté na místě zajistili i láhve s českými etiketami, včetně jedné s etiketou Vodka Helsinki. Před tímto konkrétním alkoholem už dříve varovaly české úřady, protože se ukázalo, že obsah láhví je toxický.

Polsko kvůli české metanolové aféře v září zakázalo dovoz alkoholu z Česka. Prokázalo se však, že lahve s otrávenou lihovinou, které polská policie při kontrolách objevila, byly ze sousední země dovezeny individuálně, proto úřady obchodníkům dovoz opět povolily.