Bude rok 2013 černým rokem pro Asada?

Damašek/Bejrút – Sýrie vstoupila do roku 2013 za hřmotu leteckého bombardování povstaleckých bašt vládními silami a střety především v okolí Damašku. Objevila se také zpráva o dalším masakru, při němž členové provládních milicí šabíha údajně usekli hlavy 23 lidem ve vesnici v provincii Hamá.

Opoziční aktivisté dnes informovali o údajném masakru ve vesnici Maan v provincii Hamá. Milicionáři tam prý pozabíjeli 23 lidí, včetně sedmi dětí. Těla obětí, které patřily k několika málo sunnitským rodinám v obci, byla prý pak spálena, takže některá ani nemohla být identifikována. 

Obyvatelé Damašku uvítali nový rok za dunění dělostřelecké palby a náletů nad jižními a východními částmi metropole, o něž svádějí urputné boje vládní a povstalecké síly. V centru města, které je stále ještě pevně pod kontrolou režimu, vojáci na kontrolních stanovištích vyvolali o půlnoci poplach oslavnými salvami. 

Odpůrci Asada i tak vyrazili do ulic. „Přejeme ti černý rok Bašáre a dobrý rok Sýrii,“ provolávali demonstranti. 

Zintenzivnění povstaleckých útoků si poprvé od začátku konfliktu vyžádalo uzavření letiště ve městě Halab. Jde o dočasné opatření, které bylo přijato poté, co „se bojovníci ozbrojené opozice opakovaně pokoušeli zasáhnout civilní stroje, což by mohlo vést k lidské katastrofě,“ řekl nejmenovaný zdroj z vedení letiště. Provoz bude podle něj obnoven poté, co se vládním vojákům podaří znovu získat kontrolu nad oblastmi kolem letiště.