Papež vidí rok 2013 optimisticky

Vatikán - Papež Benedikt XVI. zakončil rok 2012 optimistickým výhledem. Letos podle něj převládne ve světě mír, a to i přes nerovnost, terorismus a neřízený kapitalismus, které současné dění ovlivňují. Papež to prohlásil během novoroční mše v bazilice svatého Petra. Řekl, že přes všechno násilí a nespravedlnost lidská dobrota převažuje.

„Nový rok je jako cesta. Se světlem a milostí boží, nechť je začátkem cesty k míru pro každého člověka, každou rodinu, každou zemi a pro celý svět,“ prohlásil papež před davem několika desítek tisíc lidí, kteří se shromáždili na Svatopetrském náměstí. Papež poděkoval mírotvůrcům ve světě za jejich často neviditelnou, neúnavnou a nevděčnou práci.   

Benedikt ještě před mší odsoudil „převahu sobeckého a individualistického uvažování, které se rovněž projevuje v neregulovaném kapitalismu a různých formách terorismu a kriminality“. 

Míroví demonstranti s duhovými transparenty ze Svatopetrského náměstí vypouštěli modré balonky.   

Papež přitom dnes znovu zdůraznil odpor církve vůči sňatkům homosexuálů. Heterosexuální manželství má ve společnosti nepostradatelnou úlohu, řekl papež.