Po křesťanovi převezme správu Jakarty muslim

Vyhrocená kampaň v Indonésii: Guvernérem Jakarty bude muslim (zdroj: ČT24)

Druhé kolo voleb jakartského guvernéra vyhrál podle odhadů někdejší indonéský ministr školství, muslim Anies Baswedan. Dosavadní guvernér metropole, křesťan z řad čínské menšiny Basuki Tjahaja Purnama, už uznal porážku a soupeři pogratuloval. Volby byly považovány za test indonéské sekulární identity.

Soukromá společnost pro průzkum veřejného mínění Indikator Politik podle vzorku hlasů více než poloviny voličů přičítá výhru Baswedanovi, který prý získal 57 procent hlasů. Oficiální výsledky budou vyhlášeny v květnu, nový guvernér se funkce ujme v říjnu.

„Znovu se všichni spojme a zapomeňme na tuto kampaň. Jakarta je domovem nás všech,“ zdůraznil v televizním projevu Purnama, zvaný Ahok. Indonéský deník Jakarta Post volby označil za nejšpinavější a nejvíce rozdělující, jaké země dosud zažila.

Předzvěst prezidentského klání?

Vzhledem k významu Jakarty jako hlavního města Indonésie a centra obchodu v zemi mohou podle agentury Reuters guvernérské volby posloužit k odhadům politických nálad před prezidentskými volbami, které budou v roce 2019.

Baswedana podpořil konzervativní generál ve výslužbě Prabowo Subianto, kterého současný prezident Joko Widodo porazil v prezidentských volbách v roce 2014. Podle Reuters je možné, že se někdejší soupeři v boji o křeslo hlavy státu po pěti letech znovu střetnou.

Purnama už uznal volební porážku
Zdroj: Darren Whiteside/Reuters

Zastrašování, podvody a posilující islamisté

Hlasování v Jakartě bylo vnímáno jako zkouška indonéské demokracie a náboženské tolerance. Obě strany se totiž navzájem viní ze zastrašování voličů a volebních podvodů. Kampaň byla chvílemi velmi vyostřená. Přestože v Indonésii převládá umírněný islám, během předvolební agitace se do ulic vydali islamisté, kteří v posledních letech posilují.

Purnama, který zastával funkci jakartského guvernéra od roku 2014, nyní čelí obvinění z rouhačství. Během kampaně se totiž nechal slyšet, že jeho soupeři zneužívají veršů koránu k politickému boji. Šlo o verš, který podle některých interpretací zakazuje mulimům žít pod vládou nemuslimů. Purnama se sice později za svá slova omluvil, nemyslí si ale, že by se dopustil rouhání. Přesto mu dál hrozí až pětiletý trest.

Purnama je velmi oblíben u příslušníků střední třídy v Jakartě. Je oceňován jako politik, který netoleruje korupci. Chaotickou, v mnohém špatně fungující Jakartu hodlal změnit v čistší, spořádanější a výkonnější město podobné Singapuru, v čemž se mu podařilo učinit jistý pokrok, uvedla agentura AP.

Indonésie je zemí s největší muslimskou populací na světě. Devadesát procent z 240 milionů obyvatel se hlásí k islámu, který ale většina z nich praktikuje v umírněné formě. V zemi je i početná křesťanská a hinduistická komunita a příslušníci stovek různých etnických skupin.

Vydáno pod