Přelom roku tráví statisíce Afghánců v uprchlických táborech

Kábul - Počet útoků ozbrojenců v Afghánistánu v roce 2012 klesl, stoupl ale počet zabitých příslušníků tamní armády a policie. Civilistů podle agentury AP zemřelo při útocích Talibanu a náletech NATO 942. Statisíce lidí se pak před násilím schovávají v uprchlických táborech v okolí Kábulu. Jejich situace se s příchodem zimy zhoršila.

Uprchlíky v táborech ohrožují nejvíc mrazivé teploty. Těžký sníh navíc ničí stany. „Máme hodně problémů. Sníh nám v noci zbořil střechu nad hlavou a děti se teď schovávají pod plastovým přístřeškem. Všechny jsou nemocné,“ říká uprchlík Hadži Abdul Waháb. 

Přestože do pokladny afghánské vlády proudí miliardy dolarů ze zahraničí, lidé v táboře si stěžují na nedostatek pomoci. Humanitární organizace slibují, že přes zimu budou dodávky častější, chybí hlavně jídlo, léky a kvalitní stany. 

„Loni tu několik dětí zemřelo zimou. Abychom se tomu letos vyhnuli, rozšířil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky své zásobování. Máme věci pro všech 5 tisíc rodin v táboře,“ říká zástupce UNHCR Abdul Hamíd Kabirzada.

Zima v uprchlickém táboře v Afghánistánu (zdroj: ČT24)