Turecká volební komise nezruší výsledky referenda. Opozice zvažuje, že se obrátí na soud

Turecká ústřední volební komise zamítla požadavky opozičních stran na anulování výsledků nedělního referenda. Podle opozice byly započítány i hlasy v neorazítkovaných obálkách. Hlavní opoziční síla, Lidová republikánská strana (CHP), v reakci zopakovala, že využije všechny právní cesty, aby dosáhla zrušení výsledků. Ve čtvrtek posoudí, jestli případ požene až k tureckému ústavnímu soudu nebo k Evropskému soudu pro lidská práva.

Turci v neděli těsnou většinou 51 procent hlasů rozhodli o výrazném rozšíření prezidentských pravomocí. Opozice však stejně jako pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) označila referendum za protiprávní kvůli započítání hlasů v neoznačených obálkách.

Vedení prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) se proto ve středu přidalo k nejsilnější opoziční formaci, Lidové republikánské straně (CHP), a požádalo o zrušení výsledků. „Nemůžete postavit změnu politického systému na tak kontroverzním a neférovém referendu,“ řekl místopředseda HDP Mithat Sancar. Započtení až tří milionů neoznačených obálek mohlo podle HDP výrazně ovlivnit výsledek hlasování.

Strana v žádosti dále mimo jiné uvedla, že opozice byla v kampani omezena zadržováním členů jejího vedení, úřady neumožnily jejím lidem monitorovat dění ve volebních místnostech a prezident Recep Tayyip Erdogan využíval na kampaň státní peníze. Komise ale stížnosti odmítla.

Deset členů bylo proti, zatímco jeden byl pro zrušení. Podle serveru listu Hürriyet není možné podat proti rozhodnutí ústřední volební komise odvolání k ústavnímu soudu, rozhodnutí komise je konečné.

„Je to vážná krize legitimity. Použijeme všechny dostupné právní cesty. Zítra (ve čtvrtek) posoudíme, jestli případ předáme ústavnímu soudu nebo Evropskému soudu pro lidská práva,“ uvedl v turecké televizi místpředseda opoziční strany CHP Bulent Tezcan. 

Martin Hrabálek z Mendelovy univerzity v Brně (zdroj: ČT24)

Za porušení zákona již dříve označil průběh voleb i svaz tureckých právníků. Představitelé Erdoganovy vlády obvinění z volební manipulace opakovaně odmítají.

Šance (opozice na anulaci referenda) moc velká není, turecké soudy už teď nejsou po loňském pokusu o puč v dobré situaci, tisíce soudců včetně ústavních skončily ve vězení. Je obtížné je nahrazovat kvalitními soudci. Nedá se moc hovořit o nezávislé justici.
Dana Zlatohlávková
zpravodajka ČT

Ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu obvinil pozorovatele OBSE z toho, že jejich práce obsahovala některé chyby, které označil za záměrné. „Zpráva OBSE není důvěryhodná, neboť její závěry postrádají objektivitu a jsou extrémně zaujaté,“ řekl na tiskové konferenci.