Volby nás před brexitem posílí. Věřte mi, žádá Brity premiérka

Britští poslanci schválili 8. červen jako termín voleb (zdroj: ČT24)

Předčasné parlamentní volby pomohou Velké Británii uspět při vyjednáváních o brexitu a do budoucna jí poskytnou dlouhodobou stabilitu, věří premiérka Theresa Mayová. V rozhovoru pro stanici BBC sice připustila, že o vypsání předčasných voleb v předchozích týdnech pochybovala, nakonec se ale s ohledem na blížící se odchod země z EU k tomuto kroku rozhodla. Záměr Mayové na uspořádání voleb 8. června parlament podle očekávání jasně podpořil.

Theresa Mayová vyzvala veřejnost, aby jí dala svou důvěru. Nový mandát jí prý poskytne silnější pozici při vyjednáváních o brexitu a umlčí politické proudy, které proti vystoupení Británie z evropského společenství nadále bojují.

Mayová v rozhovoru s BBC připomněla, že pokud by se britské parlamentní volby konaly v řádném termínu v roce 2020, kolidovala by kampaň s nejnáročnější fází vyjednávání Británie s EU. Uspořádání předčasných voleb letos v červnu této situaci předejde, ujistila.

  • Podle stávajícího časového plánu má Británie oficiálně opustit Evropskou unii v březnu 2019. Parlamentní volby se podle původního plánu měly uskutečnit 7. května 2020. 

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker s ohledem na červnový termín voleb nevěří, že země do té doby zahájí s Bruselem skutečná politická jednání o brexitu. Juncker hovořil s britskou premiérkou telefonicky v úterý večer.

„Po jejich rozhovoru se (Juncker) domnívá, že skutečná politická jednání se Spojeným královstvím o článku 50 začnou až po očekávaných volbách 8. června,“ oznámil mluvčí šéfa Evropské komise.

Dosáhne Mayová na drtivé vítězství?

Podle současných průzkumů by mohla Mayová získat v Dolní sněmovně dokonce drtivou většinu. V 650členné sněmovně může Konzervativní strana podle sondáže agentury YouGov dosáhnout na 382 křesel, zatímco hlavní opoziční rival Labouristická strana na 179 mandátů. Dalších 56 křesel připadne Skotské národní straně, deset liberálním demokratům a 23 mandátů ostatním stranám, uvádí průzkum.

O plánu na vypsání voleb ve středu hlasovala Dolní sněmovna a podle očekánání mu vyjádřila jasnou podporu. Pro hlasovala i velká část opozice, takže výsledný poměr hlasů činil 522 ku 13.

Žádná debata, s voliči se setkám osobně, nastínila premiérka

Mayová už nyní oznámila, že se před volbami nebude účastnit televizních debat - s voliči se prý raději stýká osobně.

Šéf opozičních labouristů Jeremy Corbyn už premiérku kritizoval, že odmítáním účasti v televizních debatách se snaží vyhnout přímé konfrontaci. „Uspořádejme debaty. Demokracie je potřebuje a Britové si je zaslouží,“ řekl Corbyn.

Podobně se vyjádřil také vůdce opozičních liberálních demokratů Tim Farron, který premiérku obvinil, že pohrdá veřejností. „Britové by měli mít možnost sledovat, jak potenciální vůdci diskutují o budoucnosti naší země,“ řekl.

Mayová tak učinila stejný krok jako její předchůdce v úřadě David Cameron, který se neúčastnil debat během kampaně v roce 2015.