Francois Fillon. Zkušený politik a elegán, kterému cestu za prezidentským snem lemují skandály

Republikánský kandidát na prezidenta Francois Fillon si přízeň Francouzů získal především příslibem rázných reforem. Mezi prioritami měl boj s islámským radikalismem i regulaci imigrace. Předvolební průzkumy už jej viděly jako hlavního soupeře šéfky nacionalistické Národní fronty Marine Le Penové. V lednu ale kartami zamíchala série skandálů, které jeho šancemi otřásly.

Fillon už od začátku avizoval tvrdé reformy. Patří mezi ně třeba snížení výdajů z rozpočtu o 100 miliard eur, propuštění půl milionu úředníků nebo posun věkové hranice pro odchod do důchodu na 65 let. Chce také prodloužit týdenní pracovní dobu z 35 na 39 hodin ve státních službách a zrušit bezplatné lékařské úkony.

To může být ovšem nestravitelné sousto pro sociálně znevýhodněné voliče. Republikánský politik Henri Guaino v rozhlasové stanici Europe 1 řekl, že Fillonovo zvolení je „velmi dobrou zprávou pro Národní frontu, protože s takovýmto programem nebudou nižší a střední vrstvy pro takovou pravici hlasovat“.

Francois Fillon
Zdroj: Reuters
Francouzské prezidentské volby
Zdroj: ČT24

V předvolební debatě Fillon voličům řekl, že do deseti let chce z Francie udělat největší hospodářskou velmoc v Evropě. Pustil se také do kritiky imigrační politiky německé kancléřky Angely Merkelové.

„Naprosto nesouhlasím s Emmanuelem Macronem, který během své návštěvy Berlína chválil německou kancléřku za politiku, která se ukázala jako špatná a za kterou ji teď kritizuje i její vlastní strana,“ prohlásil Fillon. „Způsob, jakým bylo k této krizi přistupováno, vytvořil pro Evropu ohromný problém,“ míní. Sám chce zavést roční kvóty pro imigraci pod kontrolou parlamentu.

Fillon jako zastánce Ruska a podporovatel tradičních hodnot

Fillon, který je praktikujícím katolíkem, se jednoznačně staví proti adopcím dětí homosexuálními páry, jakožto i homosexuálním sňatkům. Jak uvedl, srdcem jeho politického programu je podpora tradičních rodin.

Praktikování islámu by podle něj mělo být pod kontrolou a financování mešit by mělo být transparentní.  Ve své knize uvedl, že Francie je ve válce s radikálním islámem.

Server Politico ho nazývá neúnavným zastáncem Ruska. Podle Fillona je Rusko významným článkem například v boji proti islamistům a byl by ochotný prolomit tabu, kterým je pro Francouze spolupráce s Moskvou či Teheránem, podotýká server podle nějž má Fillon proruské postoje i co se týká anexe Krymu nebo sankcí uvalených na Kreml. Ty vidí republikánský kandidát jako zcela neúčinné. „Musíme najít jiný způsob, jak komunikovat,“ uvedl v lednu po setkání s německou kancléřkou

Skandály Fillona oslabily, na samé dno ale nespadl

Po vítězství v primárkách byl Fillon favoritem voleb. Od ledna ovšem čelí skandálu kolem zaměstnávání své ženy a dětí coby parlamentních asistentů, což s jeho preferencemi zahýbalo. Le Canard enchaîné uveřejnil informace, podle nichž Fillonová jako asistentka svého muže a pak jeho kolegy v letech 1988 až 2013 od státu neoprávněně získala celkem 831 440 eur (22,5 milionu korun).

Fillon jako někdejší zákonodárce podle časopisu také odměnil své děti během jejich studií částkou 84 000 eur (2,3 milionu korun) coby své asistenty. Dalších zhruba 100 000 eur (2,7 milionu korun) pak dostala manželka za údajné psaní pro média. Tématem médií se stalo také vysoké odstupné při jejím propuštění.

Nabalovat se začaly i další kauzy. Naposledy třeba to, že si od přátel nechával kupovat darem drahé obleky. O Fillonovi je známo, že se rád obléká do luxusních značek,a média o něm mluví jako o uhlazeném elegánovi britského stylu.

François Fillon
Zdroj: Reuters

List Canard Enchaîné před časem také uvedl, že Fillon si v roce 2013 půjčil od jednoho podnikatele 50 tisíc eur (1,4 milionu korun), které zamlčel úřadům. Jako zákonodárce měl navíc nejméně v letech 2005 až 2007 inkasovat tajně šeky na částky, které představovaly nevyužité peníze na měsíční platby parlamentním asistentům a které měly zůstat na účtech parlamentu.

Fillona kvůli neprávněným příjmům jeho ženy a dětí začala formálně stíhat francouzská justice. Později se vyšetřování rozšířilo o kauzu darovaných luxusních obleků. Jeho odstoupení z kampaně chtělo 70 procent lidí i řada stranických kolegů.

Sám Fillon dříve prohlásil, že v případě obvinění odstoupí z boje o prezidentskou funkci. To ovšem neudělal. V kauze zaměstnávání svých příbuzných se cítí nevinen a jde podle něj o spiknutí.

Protest proti Fillonovi v Nice
Zdroj: Eric Gaillard/Reuters

První kolo voleb se koná 23. dubna a rozhodující druhé kolo 7. května. Necelý týden před volbami si podle průzkumů 60 procent lidí ještě nebylo jisto, komu dají hlas.

Předvolební průzkumy před prvním kolem favorizují kandidáta centristické strany Vpřed! Emanuela Macrona a šéfku krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penovou a přisuzují jim téměř stejné šance na postup do kola druhého. Fillon má v průzkumech odstup od jednoho do čtyř procent.